La București a avut loc primul festival românesc de "jazz evreiesc"

447

Articole recomandate

Ieri s-a încheiat la București primul festival românesc de klezmer, un gen de muzică supranumit și "jazz evreiesc". Este vorba despre muzica tradițională a evreilor din estul Europei, fiind puternic influențată și de muzica populară românească, spre exemplu. În mai multe țări europene, klezmer-ul renaște după o destul de lungă perioadă de tăcere.
Festivalul a fost organizat de către Forumul Cultural Austriac, s-a desfășurat în perioada 3 - 8 noiembrie și a fost găzduit de Clubul Țăranului Român din capitală.
"În România, muzica klezmer pare mută, pe când în celelalte țări ea renaște. Bucureștiul va putea să descopere frumusețea acestui gen ce alternează între ritmic și melodios, între vervă și tristețe", a spus, în cadrul unei conferințe de presă, Karin Cervenka, directoarea Forumului Cultural Austriac, citată de www.divers.ro.
Prima formație de muzică klezmer din România a fost înființată în 2005 și se numește "Hakeshet Klezmer Band". Formația funcționează la Oradea și este alcătuită din doi violoniști, un cântăreț la clarinet, altul la contrabas, un trombonist, un pianist, un acordeonist și toboșari. Fondatorul band-ului este percuționistul Andrei Seidler. "Klezmer-ul, definit ca «jazz-ul evreiesc», e un gen care revine pentru că stilul retro este la modă, dar această muzică este și o contrapondere la lumea bulversată de azi", spune Seidler, citat de același site www.divers.ro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 07 Noiembrie 2009
Stire din Diverse : Sufleu de cartofi
Vineri, 06 Noiembrie 2009
Stire din Diverse : Criza golește spațiile de birouri
Pagina a fost generata in 3.4057 secunde