Obiectivele turistice de mare interes ale litoralului

La ruinele cetății Histria

550
La ruinele cetății Histria - laruine-1532263058.jpg

Articole de la același autor

Dacă vă faceți concediul pe litoral, iar mașina cea nouă cere să faceți kilometri peste kilometri, iată o propunere: vizitați cetatea Histria. Aici, veți petrece cu folos patru-cinci ore, în mijlocul naturii, printre ruinele mustind a istorie. 


Traseul către cetatea Histria este simplu: ieșiți din stațiunea Mamaia, mergeți pe drumul de lângă mare, treceți prin Năvodari, Corbu, Săcele, apoi virați dreapta, către Histria. 


Pe malul lacului Sinoe, în partea nordică a actualei peninsule Istria, s-a ridicat, în urmă cu peste două mii șase sute de ani, vestitul oraș Histria, întemeiat de navigatorii și negustorii greci, care s-au așezat în ospitalierul golf de odinioară, cu scopul de a face comerț cu băștinașii geto-daci. Uleiul de măsline, vinurile, obiectele de podoabă grecești erau schimbate pe grânele, mierea, ceara de albine, pieile de vită, peștele sărat oferite de triburile locale. 


Histria (Istria în limba greacă, denumire luată de la fluviul Istros - Dunărea) prosperă și se dezvoltă timp de opt secole. Așezarea, înconjurată de un puternic zid de apărare, era alimentată cu apă prin conducte lungi de peste 20 de kilometri, străzile erau pavate cu piatră, iar instituțiile de educație fizică (gymnasion) și cele cultural-artistice (museion) cunoșteau forfota obișnuită locurilor de acest fel. 


Între secolele I și al III-lea era noastră, se instaurează puterea romană pe meleagurile Dobrogei de azi. În această perioadă, în oraș se construiesc temple închinate zeităților romane, terme (băi publice), cartiere ale cetățenilor bogați. 


Dar golful Halmyris, unde era așezat orașul, a început să se împotmolească, nisipul închizând ieșirea la Marea Neagră. Cu tot neajunsul creat de lipsa posibilităților de a mai face lesne negoț pe mare, orașul-cetate și-a mai prelungit existența până în secolul al VI-lea. Cumplita invazie a avarilor, care au distrus aproape în întregime cetatea, i-a obligat pe locuitori s-o părăsească în căutarea unui loc mai ferit de primejdii. Încet-încet, Histria, a cărei viață mai pâlpâie ca o firavă lumină, se ruinează. Uitarea îi îngroapă și numele, și locul. 


Înscrisă, pe 13 februarie 2007, pe Lista Patrimoniului European, cetatea Histria, scoasă la lumină începând din 1914, de săpăturile marelui istoric și arheolog Vasile Pîrvan, este considerată cea mai veche așezare urbană din țară. 


Bogatul material documentar, rezultatul a peste opt decenii de cercetări arheologice, constând în inscripții, elemente arhitectonice, fragmente sculpturale, ceramică de lux și uzuală, vase de sticlă și monede, conducte de piatră și amfore, își află acum locul în clădirea modernă a Muzeului cetății Histria, amplasată în stânga șoselei de acces în cetate și dincolo de împrejmuirea incintei. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 28 Aprilie 2018
Stire din Social : Plimbări cu velierul pe mare
Sâmbătă, 16 Decembrie 2017
Stire din Cultură-Educație : Poveștile Tomisului prind aromă de Crăciun
Pagina a fost generata in 0.4524 secunde