Pe urmele incașilor

Machu Picchu, o nouă minune a lumii

1201
Machu Picchu, o nouă minune a lumii - 42cbdf40938f9036454fe1aa57effe7e.jpg
A fost necunoscut timp de patru secole, ascuns printre piscurile de 4000 de metri ale Anzilor. Astăzi, localitatea străveche Machu Picchu face parte dintre Cele Șapte Noi Minuni ale Lumii, iar misterul construcției sale rămâne în continuarea nedezlegat.

Machu Picchu ("vechiul pisc", în limba quechua) a fost descoperit de către nord-americanul Hiram Bingham, pe 24 iulie 1911. Nici până astăzi nu s-a aflat scopul acestui oraș de piatră. Se crede că locul era considerat sacru de către incași, datorită amplasării într-o zonă în care Anzii întâlnesc râul mitic Amazon. Unele teorii spun că Machu Picchu a fost cândva o mănăstire, în care tinerele fete urmau să-l servească pe Marele Preot Willac Uno. Această teorie a luat naștere după ce s-au desco-perit, în interiorul sitului, 135 de schelete, dintre care 109 de femei.
Având în vedere poziția izolată și accesul dificil la munte, unii istorici afirmă că a fost "reședința" privată a unui împărat. Alții susțin că ar fi putut fi o fortăreață construită de Pachacuti cu scopul să cucerească bazinul Amazonului. Templele, altarele și observatoarele pot fi comparate cu cele ale imperiului Cuzco, sugerându-se că a fost un important centru ceremonial. Bingham însuși, care a murit convins că a ajuns la Vilcabamba, a formulat ipoteze în care era vorba de locul de origine al civilizației incașe.
Complexul religios Machu Picchu se extinde pe coasta pieței centrale a orașului, la poalele muntelui Huayna Picchu. Epicentrul său este Templul Soarelui, un turn circular din pietre șlefuite, ale căror baze for-mează o grotă cunoscută sub nu-mele de Tumba Real. Structura sofisticată era destinată realizării de măsurători stelare, la fel ca multe alte construcții impunătoare ale orașului.
Edificiul cel mai important al complexului este Templul celor Trei Ferestre, o structură elegantă, care domină orașul și sălbăticiile culmilor dimprejur. După unii autori, este vorba de un templu construit în onoarea așa-numitei Pachamama, Mama Pământului, care, după solstițiu, revine la viață primăvară. Alții spun că ferestrele erau dedicate celor trei animale care, pentru incași, reprezentau cele trei sfere ale existenței: condorul, simbol al paradisului, jaguarul, care întruchipează prezentul, și cobra, simbol al lumii spirituale. La fel ca pentru alte culturi, numărul trei reprezintă și pentru incași punctul central al universului.

Cum ajungi la Machu Picchu
Ca să vizitezi situl arheologic, trebuie să ajungi întâi la Cusco, un oraș peruan situat la o altitudine de 3.200 de metri, lângă Valea Urubamba, în Anzi.
Turiștii care doresc să călă-torească pe cont propriu își pot face rezervare în stația Wanchaq din Cuzco, sau de la o agenție de turism. Majoritatea acestora se află în Plaza de Armas. Poți lua trenul de la Cuzco până la Aguas Caliente, un orășel turistic, înțesat de magazine, restaurante, hoteluri și suveniruri, iar călătoria durează cam trei ore. Din Aguas Caliente se ia un autobuz până la intrarea în situl arheologic Machu Picchu, distanța parcursă fiind de aproximativ 8 km.
Inca Trail reprezintă o altă variantă de a ajunge la Machu Picchu, destinată în special turiștilor care au o bună condiție fizică și preferă drumețiile. Inca Trail înseamnă un drum de cinci zile pe munte, parcurs în grup, împreună cu niște călăuze.
Surse: http://turism.acasa.ro, http://www.wittyowl.eu/

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 15 Ianuarie 2011
Stire din Diverse : Tusea, combătută cu infuzii de plante
Sâmbătă, 15 Ianuarie 2011
Stire din Diverse : Oslo, orașul milenar al Europei
Pagina a fost generata in 1.5084 secunde