Minorități dobrogene, pe aceeași scenă la "Primăvara comunitară"

1058
Minorități dobrogene, pe aceeași scenă la
"Primăvara comunitară" și-a deschis larg porțile și anul acesta, la cea de-a noua ediție, pentru toți constănțenii, indiferent de etnie. Organizată de Comisia de Cultură a Uniunii Democrate Turce din România, manifestarea a reunit, la sfârșitul săptămânii trecute, atât reprezentanți ai comunității turce, dar și din rândul tătarilor, bulgarilor, germanilor și bineînțeles al po-pulației majoritare, ei sărbătorind, astfel, împreună venirea primăverii.
Sosirea primăverii este sărbătorită de toate popoarele, obiceiurile sunt dintre cele mai diverse, iar legendele pe măsură. Manifestarea organizată de UDTR a fost un prilej pentru evocarea câtorva dintre poveștile legate de venirea primăverii. Manifestarea a avut ca punct de plecare recenta sărbătoare de Nevruz, sărbătoare care în lumea turcică marchează venirea primăverii. Despre însemnătatea Nevruzului și despre obiceiurile diferitelor popoare turcice a vorbit Ghiulten Abdula, președinte al UDTR Galați. De la scurta incursiune în istoricul calendarului la împle-tirea elementelor laice și religioase, Ghiulten Abdula a reținut atenția celor prezenți cu informații inedite despre ce a însemnat venirea primăverii încă din cele mai vechi timpuri.
La români, "povestea primăverii" începe cu Mărțișorul, după cum
ne-a spus prof. Adina Gherghișan, în cadrul prezentării dedicate obiceiurilor de primăvară ale ro-mânilor. Urmează pe rând Mucenicii, Buna Vestire, Floriile și Paștele.
Tot cu mărțișor își încep și bulgarii marea sărbătoare a venirii primăverii, numai că, așa cum a ținut să precizeze în discursul său Jana Rădulescu, președinte al Comunității Bulgare din Constanța, în Bulgaria, șnurul mărțișorului are pe lângă cele două culori tradiționale - alb și roșu - și altele reprezentative pentru zona de unde provin, astfel că, în zona de la granița cu Grecia, șnurul mărțișorului are... șapte culori.
În rest, sărbătorile sunt în mare parte asemănătoare cu ale românilor.
Germanii, reprezentați la masa rotundă de vineri de Cornelia Toma, marchează și ei anotimpul trezirii la viață cu un carnaval de care se leagă și aspecte ale vieții religioase: Miercurea Cenușii marchează lăsata secului pentru Postul Paștelui. Seria sărbătorilor care anunță venirea primăverii la germani se încheie cu 1 Mai.
Cel care a închis cercul participanților, revenind astfel la elementul în jurul căruia a fost construit evenimentul de vineri a fost deputatul UDTTMR, Aledin Amet, el vorbind despre obiceiurile etnicilor tătari din Dobrogea.
Oaspete de seamă și anul acesta la "Primăvara comunitară" a fost prof. Dan Bondea, el vorbind de această dată despre "Sacru și profan în cultură și creație".
Componenta artistică a eveni-mentului de săptămâna trecută a constat într-un spectacol multietnic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 10 Aprilie 2010
Stire din Diverse : Infuzii împotriva guturaiului
Sâmbătă, 10 Aprilie 2010
Stire din Diverse : Apel pentru alăptarea naturală
Pagina a fost generata in 2.507 secunde