Misterul "craniului lui Leonardo da Vinci"

175
Misterul

Articole recomandate

Un craniu în miniatură, care a fost cumpărat de un german acum 10 ani de la un anticariat, ar putea avea o vechime de 500 de ani și ar fi fost realizat de celebrul Leonardo da Vinci.

Deși mulți istorici contestă această ipoteză, un studiu recent sugerează că da Vinci ar putea fi autorul acestei inedite opere de artă, scrie descopera.ro. Modelul are doar o treime din dimensiunea normală a unui craniu uman. Este realizat manual, foarte atent, respectând detaliile anatomice ale unui craniu real, dar îi lipsește mandibula și un os al obrazului.

De aceea, Stefaan Missinne, cercetător belgian stabilit la Viena, crede că modelul a fost realizat de o persoană care avea cunoștințe foarte avansate de anatomie. Leonardo da Vinci a studiat anatomia, prin disecții, pentru a putea da modelelor din desenele și picturile sale forme cât mai apropiate de adevăr.

Totuși, el nu a înțeles totul foarte corect, unele erori specifice epocii medievale au fost preluate și de marele artist italian. Aceste greșeli se regăsesc și în desenele lui da Vinci care ilustrează cranii umane. Missine spune că micul craniu datează din anul 1508 și este realizat din mistioni, o mixtură de pietre pe care Leonardo experimentase sculptura în decursul vieții sale. În plus, cercetătorul spune că în inventarul lui Salai, elevul lui da Vinci, apare o mențiune despre un craniu asemănător cu acesta.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 21 Iunie 2014
Stire din Diverse : Idei pentru vacanța de vară
Sâmbătă, 21 Iunie 2014
Stire din Diverse : Cum ajuți copilul aflat la pubertate
Sâmbătă, 21 Iunie 2014
Stire din Diverse : Ce gustare îi dai copilului
Pagina a fost generata in 2.6483 secunde