Mituri false despre gătit
Articole recomandate
Multe dintre miturile pe care le știai despre gătit nu sunt deloc adevărate. Află adevărul despre bucătăria ta.
Sarea grăbește fierberea
Sarea în bucate este bună pentru un singur lucru: să dea gust mai bun diferitelor feluri de mâncare. În ciuda mitului conform căruia sarea grăbește fierberea, tot ce face aceasta este să dea gust bun, să mențină integritatea structurală a unor legume (nu se înmoaie, nu devin ațoase, etc.) sau pentru ca acestea să nu-și piardă culoarea frumoasă.
Alcoolul se evaporă în timpul gătitului
Toată lumea știe că băuturile pe bază de alcool dau o aromă deosebită sosurilor, fripturilor și altor preparate. Și toți eram convinși că, odată ce a dat în clocot, alcoolul a frăgezit carnea, a aromat sosul și... s-a dus.
Ei bine adevărul nu este chiar așa. O mâncare ar trebui să fiarbă fără capac nu mai puțin de trei ore pentru ca ultimele rămășițe de alcool să se fi evaporat. Data viitoare când preparați o porție de penne cu sos de vodka sau pui în sos de vin, aveți grijă să nu turnați prea mult, s-ar putea să înveseliți invitații la cină.
Uleiul de măsline și pastele
Toată lumea care a gătit vreodată paste știe că acestea se lipesc, indiferent de marcă sau țara de proveniență, dacă sunt cu ouă sau fără. Mulți recurg la uleiul de măsline în ideea că astfel, pastele nu se mai lipesc până la adăugarea sosului.
Problema este că pastele au forme diferite tocmai pentru a se umple mai bine cu sos, sau, după caz, pentru a absorbi o parte din acesta, în funcție de densitatea lui și mărimea bucăților de carne și legume. Uleiul de măsline, deși delicios și sănătos, nu face decât să împiedice pastele să se mai lipească vreodată de ceva, inclusiv de sos.
Sarea grăbește fierberea
Sarea în bucate este bună pentru un singur lucru: să dea gust mai bun diferitelor feluri de mâncare. În ciuda mitului conform căruia sarea grăbește fierberea, tot ce face aceasta este să dea gust bun, să mențină integritatea structurală a unor legume (nu se înmoaie, nu devin ațoase, etc.) sau pentru ca acestea să nu-și piardă culoarea frumoasă.
Alcoolul se evaporă în timpul gătitului
Toată lumea știe că băuturile pe bază de alcool dau o aromă deosebită sosurilor, fripturilor și altor preparate. Și toți eram convinși că, odată ce a dat în clocot, alcoolul a frăgezit carnea, a aromat sosul și... s-a dus.
Ei bine adevărul nu este chiar așa. O mâncare ar trebui să fiarbă fără capac nu mai puțin de trei ore pentru ca ultimele rămășițe de alcool să se fi evaporat. Data viitoare când preparați o porție de penne cu sos de vodka sau pui în sos de vin, aveți grijă să nu turnați prea mult, s-ar putea să înveseliți invitații la cină.
Uleiul de măsline și pastele
Toată lumea care a gătit vreodată paste știe că acestea se lipesc, indiferent de marcă sau țara de proveniență, dacă sunt cu ouă sau fără. Mulți recurg la uleiul de măsline în ideea că astfel, pastele nu se mai lipesc până la adăugarea sosului.
Problema este că pastele au forme diferite tocmai pentru a se umple mai bine cu sos, sau, după caz, pentru a absorbi o parte din acesta, în funcție de densitatea lui și mărimea bucăților de carne și legume. Uleiul de măsline, deși delicios și sănătos, nu face decât să împiedice pastele să se mai lipească vreodată de ceva, inclusiv de sos.
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole din aceeași secțiune
Luni, 09 Septembrie 2013
Luni, 09 Septembrie 2013
Luni, 09 Septembrie 2013
Luni, 09 Septembrie 2013
Luni, 09 Septembrie 2013
Luni, 09 Septembrie 2013
Luni, 09 Septembrie 2013
Luni, 09 Septembrie 2013
Luni, 09 Septembrie 2013
Luni, 09 Septembrie 2013
Luni, 09 Septembrie 2013