Odessa, surpriza baroc de la Marea Neagră

1187
3
Odessa, surpriza baroc de la Marea Neagră - odessaoperahouse-1344608925.jpg

Articole de la același autor

Odessa este un oraș din Ucraina, important port la Marea Neagră și un însemnat centru industrial și cultural. Chiar dacă are o istorie de doar două sute de ani, cei peste un milion de locuitori ai săi îl califică drept cel mai mare oraș riveran Mării Negre.

Situat la nici 600 de km de Constanța reprezintă și un important obiectiv turistic. Istoria orașului începe cu un decret al împărătesei Ecaterina cea Mare care pune bazele noii așezări în 1794 pe vechea fortăreață turcească Khadzhibei, ocupată în urma păcii de la Iași din 1792.

Devine al treilea mare oraș al Rusiei imperiale după Sankt Petersburg și Moscova în nici o sută de ani, datorită așezării strategice a orașului și a guvernatorilor aduși de imperiu, din care menționăm pe francezii Vignerot du Plessis duce de Richelieu și contele An-drault de Langeron, considerați adevărați părinți fondatori ai orașului.

La sfârșitul secolului XIX arăta ca un oraș cosmopolit cu o pleiadă de naționalități din jurul bazinului pontic dar și din Italia sau Franța. Acest lucru se observă și în arhitectura epocii de factură barocă.

În zilele noastre orașul este ușor de străbătut datorită bulevardelor sale largi, generoase, multe dintre ele fiind cu sens unic, ceea ce fluidizează foarte mult traficul. Străzile sunt dispuse ca o tablă de șah, fiind paralele și perpen-diculare unele pe altele fapt care ajută mult orientării în spațiu a turistului, în caz de… dezorientare. Toate drumurile care îl străbat, mai late sau mai înguste, străzi, străduțe sau bulevarde, sunt umbrite de copaci stufoși care dau un aer răcoros și proaspăt tot timpul.

Renumitele bulevarde cum ar fi Primorsky - unde sunt și faimoasele scări Potemkin -, Riche-lievskaya, Panteleymonivskaya și pietonala Deribasovskaya sunt animate cu nenumărate restaurante cu specific culinar diferit, cum ar fi ucrainean, gruzin, armean, dar și indian, japonez sau chinezesc.

Arhitectonic, orașul are o mulțime de clădiri cu care se poate mândri, din care spicuim: Teatrul, Opera ridicată în 1887 de arhitecți austrieci ca o replică a Operei de Stat din Viena, Muzeul de artă, cunoscut ca palatul Potockiy, impresionantul Muzeu de Istorie sau Muzeul de artă orientală și occidentală, cunoscut ca palatul Abaza. Tot aici putem menționa și grandiosul hotel Odessa, realizat pe o fâșie de pământ care a fost "implantată" în mare, aici, înainte, fiind doar marea. S-a adus pământ, nisip, s-a muncit pe brânci și s-a construit un complex super modern, care cuprinde hotelul și gara maritimă. Să intrați aici și veți fi surprinși plăcut de curățenia și ordinea din sălile de așteptare pentru pasageri. În fața terminalului se află în bronz "Copiii de Aur", o operă sculpturală futuristă.

Odessa are un aer occidental reconfortant și în zilele foarte călduroase, datorită parcurilor și fântânilor arteziene, dar și multi-tudinii de spații verzi și copacilor care-și unesc coroanele deasupra străzilor. Clădirile restaurate recent, pavajul nou al multor străzi și trotuare sunt semne că aici, față de alte orașe cu pretenții, nu dăm nume, grija față de urbe este mult mai evidentă.

Orașul are și două plaje importante: Arkadia, destul de lată și cu intrare lină în mare, cu un parc de distracție la intrare și cinema 4D, și plaja Lanjeron, construită artificial unde se află și Delfinariul Nemo, cel mai mare din estul Europei. Moneda locală este grivna, iar prețurile sunt mult mai mici decât la noi. Populația este în general amabilă, dar nu este cunoscătoare de limbi străine, așa că te poți face destul de greu înțeles.

"M-am dus la Odessa cu gândul că voi găsi un oraș sovietizat, cu clădiri de pe care stă să cadă tencuiala, în cel mai bun caz un oraș asemănător cu Varna bulgărească. E bine că nu mă așteptam la prea multe, căci șocul a fost unul imens: un oraș care după părerea mea poate rivaliza cu orașele de pe Riviera Franceză. Nivelul cultural al orașului este de asemenea unul foarte ridicat, iar oamenii simpli cu care am povestit la fața locului în librării, în tramvaie sau la restaurant nu au făcut decât să îmi creeze convingerea că e o chestiune de timp pentru a mă reîntoarce în această bijuterie a imperiului țarist" -povestește Alin Cordoban, un turist român îndră-gostit de Odessa, pe blogul său. 

Comentează știrea

ALEXANDRU
11 august 2012
CONTRADICTORIU

Din motive profesionale am fost la Odessa de peste 15 ori, în total am stat în oraș aproximativ 6 luni de zile și vă pot spune cu mâna pe inimă că acest domn Cordoban nu știe ce scrie, de altminteri se contrazice în mai multe rânduri! Dar are dreptate, orașul este o adevărată bijuterie, merită vizitat, este o adevărată revelație mai ales pentru cei cu idei preconcepute ca acest domn Cordoban care afirmă textual "M-am dus la Odessa cu gândul că voi găsi un oraș sovietizat, cu clădiri de pe care stă să cadă tencuiala, în cel mai bun caz un oraș asemănător cu Varna bulgărească." In Odessa te poți înțelege foarte bine cu locuitorii nu numai în rusă și ucrainiană (destul de asemănătoare, dar diferite totuși) ci și în în limba turcă și mai ales în germană. Mai puțini vorbesc limba franceză dar cei tineri nu au nici o dificultate în a se exprima în engleză. Stimate domn scrieți "oamenii simpli cu care am povestit (în ce limbă?) la fața locului în librării, în tramvaie sau la restaurant"... Cu ei ați vorbit în păsărește sau trebuie să înțeleg că sunteți un poliglot desăvârșit capabil să povestească în orice limbă oricând și oriunde? Domnule vă invit să vizitați Sankt- Petersburg, Buhara, Samarkand, Erevanul, sau salba de stațiuni de pe malul Mării Negre, toate apaținând fostei URSS și să ne comunicați și nouă cât de mult au fost "sovietizate". Chiar credeți că era necesar să introduceți și "un pic de politic" pentru a fi mai credibil? Nu era cazul, articolul se constituia într-o invitație la călătorie, foarte reușită. Probabil că v-a plăcut atât de mult Odessa încât ați simțit nevoia să o comparați cu "Varna bulgărească" ca să vă citez. Iertați-mi ignoranța, dar există și o Varnă turcească sau sârbească? Nu vreau să fiu rău cu dumneavostră, doar vă corijez și pentru că-mi sunteți oarecum simpatic datorită acestor naivități o să vă spun că există și o asemănare între "Varna bulgărească" și Odessa: numele vechi al orașului Varna a fost Odessos, înființat de coloniștii greci în sec VI î.Hr. Presupun domnule Cordoban că la Varna ați fost preocupat să depistați magazinele unde se vindeau la un preț mai scăzut fiolele de esență de trandafiri și nu ați avut timp să vizitați și "Grădina Mării" Muzeul Naval, Muzeul de Istorie Naturală, Acvariul, Planetariul, Delfinariul, Ceasul Astronomic și Parcul de Distracții pentru Copii, Teatrul de Vară, Muzeul Păpușarilor, Muzeul Parc Vladislav Varnenchi, Muzeul de Istorie Naturală, ca să fac referință la doar câteva instituții de cultură adăpostite în clădiri "sovietizate de pe care stă să cadă tencuiala", în realitate adevărate bijuterii de arhitectură… Personal mi-aș dori ca edilii Constanței să acorde tot atâta grijă zestrei edilitare a orașului nostru câtă acordă edilii Varnei orașului lor…. Multă sănătate și călătorii frumoase și lăsați politica pentru alții…

Iordan
11 august 2012
Absolut Corect

Absolut corect răspunsul lui Alexandru. Îmi permit să adaug că dacă la Varna sunt clădiri de pe care stă să cadă tencuiala, la Constanța, se și s-au prâbușit zidurile unor clădiri, bunuri de patrimoniu. Dacă forurile "competente" România ar acorda măcar jumătate din atenția pe care cei din Bulgaria o acordă protejării și conservării patrimoniului lor cultural și istoric am fi departe... Dacă domnul Cordoban nu crede, să "o ia la pas" prin zona peninsulară a Constanței și apoi mai vorbim...

Evanteea
11 august 2012
Călătorie plăcută!

Vă urez domnule Cordoban să aveți posibilitatea să vizitați (dacă nu ați făcut-o) și Budapesta, Praga, Berlinul, Varșovia, toate aparținând unor state din fostul bloc sovietic și apoi să depanați pe blogul dumneavoastră impresii de călătorie din fostele state socialiste, dar cu obiectivitate, derobându-vă de preconcepțiile pe care singur, mărturisiți că le aveți. Să nu vă mâhnească aceste răspunsuri, e bine că cineva vă bagă totuși în seamă și vă învață de bine. O zi frumoasă

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 11 August 2012
Stire din Diverse : Omletă cu ciupercuțe și roșii
Sâmbătă, 11 August 2012
Stire din Diverse : Dacia Duster… limuzină
Pagina a fost generata in 1.6761 secunde