Orașul Grasse, capitala mondială a parfumurilor

284
Orașul Grasse, capitala mondială a parfumurilor - orasulgrasse-1387553627.jpg
Situat în sud-estul Franței pe Coasta de Azur la numai 20 de kilometri de Cannes, orașul Grasse te întâmpină încă de la intrare cu un miros îmbietor de parfum. Motivul? Orașul Grasse este  considerat ca fiind capitala mondială a parfumurilor. 
Ca orice oraș care se respectă, Grasse se mândrește cu Muzeul Internațional al Parfumurilor, un loc unic, destinat păstrării și promo-vării patrimoniului internațional de arome, precum și a moștenirii sociale și culturale a implicării parfumurilor în viața de zi cu zi, esențială pentru atitudinea pur franțuzească. 
Orașul are o importanță deosebită pentru tradiția parfumurilor franțuzești, datorită bunăstării și fertilității împrejurimilor, peisajelor minunate, precum și miresmelor care au o importanță covârșitoare în istoria orașului. Datorită abundenței de apă și situării pe dealuri, precum și construcției în 1860 a canalului Siagne pentru irigație, orașul și satele din împrejurimi reprezintă cei mai mari producători de flori și mirodenii.  Un ingredient principal pentru multe parfumuri îl reprezintă iasomia, din care 27 de tone sunt recoltate anual din Grasse.
Muzeul Internațional al Parfumurilor din Grasse a fost înființat în 1989, ca o instituție privată, de către François Carnot, un iubitor de parfumuri excentric. În afară de unele colecții private, a fost primul organism care a țintit spre con-servarea artei parfumurilor, intrată în patrimoniul național francez.  În 1920, deja puteau fi admirate par-fumurile din Grasse și cele din Paris, inclusiv cele ale unor case faimoase, precum Piver sau Pinaud. Pentru ca François Carnot era un împătimit al parfumurilor, dar și al artelor decorative, colecția lui cuprindea, pe lângă numeroase arome, și bijuterii din sticlă artizanală, aparținând unor artiști renu-miți, precum René Lalique. Muzeul reprezintă, în prezent, mândria orașului și a țării, fiind renovat și găzduind noi expoziții. 
Colecția muzeului cuprinde aproximativ 50.000 de obiecte și expoziții care aruncă o privire asupra trecutului, prezentului și chiar a viitorului pieței parfumurilor. Expozițiile nu se concentrează în întregime pe miresme, producerea sau istoria lor, ci și pe alte domenii conexe, cum ar fi artele decorative, botanica, industria, etnografia și sociologia, oferindu-i vizitatorului o imagine amplă asupra întregii industrii. Expoziția primește un plus de savoare, mulțumită unor rarități în materie de parfumuri, cum este faimosul "Necessaire" al Mariei Antoaneta. (Sursa: www.eva.ro)


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 21 Decembrie 2013
Stire din Diverse : Stâna de Vale,  o oază în inima Apusenilor
Sâmbătă, 21 Decembrie 2013
Stire din Diverse : Patru motive să alegi Roma iarna aceasta
Sâmbătă, 21 Decembrie 2013
Stire din Diverse : Top trei cele mai ciudate idei de vacanțe
Sâmbătă, 21 Decembrie 2013
Stire din Diverse : Vacanța ideală? Pe fundul mării...
Sâmbătă, 14 Decembrie 2013
Stire din Diverse : Melnik, orașul vinului
Sâmbătă, 14 Decembrie 2013
Stire din Diverse : Ce-ați spune de un safari în Kenya?
Pagina a fost generata in 1.7093 secunde