Traseu de week-end în Dobrogea

Orgamele de la Jurilovca

836
Orgamele de la Jurilovca - d7c85afeba2cef182e33653ab0b3d9c2.jpg
Pentru a evita fie depresia autumnală, fie apatia care ne paște, de regulă, în acest anotimp, vă propunem o destinație cultural-turistică, ce vă va aduce un plus de informație asupra trecutului Dobrogei, sau, măcar, o doză de relaxare oricând binevenită.
În județul Tulcea, mai exact la Jurilovca, domnesc în tăcere "Orgamele", sau "Argamum". Cercetările arheologice la situl de la Jurilovca au fost demarate de Paul Nicorescu, de la Universitatea Iași, și au fost continuate de Maria Coja, de la Institutul de Arheologie din București. În perioada 1965-1985, cercetătoarea a descoperit două bazilici paleocreștine, o poartă cu turn, un tronson de incintă romano-bizantină, o incintă greacă, o poartă cu turn pe latura de sud a incintei, un sector artizanal de epocă greacă și romană. La sud-vest de fortificația romano-bizantină s-a descoperit o necropolă plană din secolele
V-VI d. Hr. Așa cum arată dr. Mihaela Mănucu Adameșteanu, de la Institutul "Vasile Pârvan" al Academiei Române, forma greacă a toponimului - "Orgame" - este cunoscută dintr-un fragment al operei geografului Hecateus din Millet (sec. VI î.Hr), "Periegesis", fiind cea mai veche mențiune scrisă a numelui unei localități de pe teritoriul României.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 16 Octombrie 2010
Stire din Diverse : Spectacolele Teatrului "Oleg Danovski"
Sâmbătă, 16 Octombrie 2010
Stire din Diverse : 12 trucuri pentru copii sănătoși
Pagina a fost generata in 3.2124 secunde