Primul președinte al Crimeei, comemorat în România

646
Primul președinte al Crimeei, comemorat în România - 1add8d786863a7d547b73c2657406d19.jpg

Articole de la același autor

La sfârșitul săptămânii trecute, tătarii l-au omagiat pe primul președinte al Republicii Democrate Crimeea, Numan Celebi Cihan. Anul acesta, pe 23 februarie
s-au împlinit 93 de ani de la trecerea în neființă a celui rămas în memoria tătarilor crimeeni de pretutindeni ca fondator al Republicii Populare Crimeea și conducătorul primului guvern al tătarilor. Republica proclamată în noiembrie 1917 de Numan Çelebi Cihan a avut o existență foarte scurtă, ea dispărând odată cu asasinarea, în februarie 1918, a fondatorului său.
Viața și activitatea marelui om politic, muftiu, erou național, dar și poet - autor al versurilor imnului tătarilor crimeeni "Ant Etkenmen" - au fost temele unui seminar organizat sâmbătă de către Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România.
Deși an de an comunitatea tătară din România îl comemorează pe primul președinte al tătarilor crimeeni, anul acesta evenimentul a fost unul aparte. Acțiunea dedicată lui Numan Celebi Cihan a debutat cu dezvelirea unei plăci comemorative în cinstea eroilor tătari crimeeni, eveniment la care, oaspete de seamă a fost președintele de onoare al uniunii, Ali Osman Becmambet, o altă personalitate a tătarilor de această dată din România.
Lucrările care au fost deschise de președintele UDTTMR, Varol Amet, au continuat cu mesajele adresate de către deputatul Aledin Amet, precum și de alți lideri ai comunității turco - tătare din Dobrogea. Seminarul a continuat cu o serie de lucrări pregătite de membri ai comunității tătare în care au fost rememorate cele mai importante momente din viața și activitatea marelui lider tătar.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 26 Februarie 2011
Stire din Diverse : Budincă cu carne de pui
Sâmbătă, 26 Februarie 2011
Stire din Diverse : Recompensele sunt bune în educarea copiilor
Pagina a fost generata in 1.8545 secunde