Reprezentanții UDTTMR participă, în Crimeea, la primul congres al tătarilor din întreaga lume

620
Peste 150 de tătari din România, membri ai UDTTMR, se află, săptămâna aceasta, în Crimeea, unde vor participa la evenimentele prilejuite de comemorarea a 65 de ani de la genocidul din 1944.
Tot în Crimeea, se va desfășura în această perioadă și primul congres al tătarilor de pretutindeni, la care vor lua parte și 65 de reprezentanți din delegația din România, iar 26 dintre aceștia vor avea drept de vot.
Potrivit deputatului tătar Aledin Amet, evenimentul este unul deosebit de important pentru etnicii tătari din România, dar și pentru toți tătarii din întreaga lune. La congres vor participa aproxi-mativ 500 de reprezentanți din mai multe țări unde trăiesc comunități de tătari.
Vor fi abordate teme privind alfabetul tătar și aspecte de ordin cultural. Astăzi, în Piața Mare din Simferopol, tătarii veniți în Crimeea din întreaga lume vor participa la un miting dedicat comemorării evenimentelor tragice din 18 Mai 1944, atunci când, într-o singură noapte, din ordinul lui Stalin, tătarii au fost deportați din patria mamă. Începând de mâine, la Bahcesaray se va desfășura primul congres al tătarilor din întreaga lume. "Plecăm să reprezentăm în primul rând tătarii din România, să arătăm ceea ce există vizavi de tătarii din întreaga lume. Ne solidarizăm cu toți tătarii din întreaga lume. Avem interese comune și dorim să abordăm aceste probleme pentru a ajuta la un consens. În speranța că vom avea un cuvânt de spus, în sensul bun, vom oferi România drept exemplu la acest congres", a declarat Aledin Amet, înainte de plecarea în Crimeea.
În cadrul congresului, alături de deputatul tătar va susține o pre-zentare și președintele UDTTMR, Varol Amet.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.7887 secunde