La Conferința internațională "Holocaust Era Assets"

România și-a reafirmat angajamentul pentru restituirea bunurilor evreiești

331
În România există angajament politic pentru restituirea bunurilor comunității evreiești și pentru abordarea responsabilă a temei Holocaustului, a declarat secretarul de stat din MAE Bogdan Aurescu, la conferința internațională "Holocaust Era Assets", care a avut loc la Praga și Terezin în perioada 29 - 30 iunie.
"În ultimii 20 de ani, după căderea comunismului, societatea română a devenit conștientă de nevoia de a aborda responsabil ceea ce a lăsat în urmă perioada Holocaustului. Acest lucru include și examinarea responsabilităților autorităților române în timpul celui de-al doilea război mondial", a declarat Aurescu, citat de NewsIn.
În intervenția sa din cadrul Conferinței, Bogdan Aurescu a subliniat progresele României înregistrate în ceea ce privește restituirea bunurilor comunității evreiești din România, accentuând voința politică fermă de continuare a acestui proces și a prezentat măsurile de protecție socială adoptate pentru supraviețuitorii Holocaustului și pentru rudele victimelor acestuia. Aurescu a recunoscut că procesul privind restituirea bunurilor a durat mult și că au fost întâmpinate dificultăți.
Cu toate acestea, secretarul de stat și-a exprimat speranța că la București va fi construit un monument al Holocaustului. El a subliniat, de asemenea, rolul României în introducerea temei combaterii antisemitismului pe agenda OSCE și în conferințele organizate de țara noastră în 2007 și 2008, la București, pe această temă.
Conferința, la care au participat 46 de state, precum și importante organizații internaționale interguvernamentale și nonguvernamentale, a fost organizată de președinția cehă a UE și s-a axat pe procesul de restituire a proprietăților, obiectelor sacre și culturale confiscate evreilor în timpul celui de-al doilea război mondial, pe educația cu privire la adevărul despre Holocaust, precum și pe asistența socială pentru supraviețuitorii și urmașii victimelor Holocaustului. Statele participante au adoptat o "Declarație privind problematica despăgubirii victimelor nazismului", iar MAE român a salutat acest demers. (www.divers.ro)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9294 secunde