Seri literare la Uniunea Armenilor din Constanța

464
Seri literare la Uniunea Armenilor din Constanța - 0398e75c1be48a8f66c9cb1c9e6b2052.jpg
Comunitatea armenilor din Constanța s-a întrunit, vineri seară, la sediul Uniunii, unde a dezbătut problematici ale literaturii naționale și au recitat poezii, organizatorii având ca obiectiv transmiterea tradițiilor culturale specifice, precum și menținerea unui program de activități care se desfășoară cu regularitate. În acest sens, s-a anunțat faptul că, în fiecare miercuri, de la ora 18, Uniunea Armenilor va organiza întâlniri cu părinții și copiii din comunitate, care vor participa la seri de poezie armenească.
În prima parte a manifestării, Arșaluis Gurău, organizator al evenimentului, a vorbit despre epopeea "Sasunți Davit", o saga ce urmărește faptele pline de curaj ale unor eroi puternic reprezentați în cultura armeană: "Cei patru eroi principali întruchipează idealul fizic și moral al omului din popor: înzestrați cu trăsături atrăgătoare, care su-gerează virtuțile lor. Sunt personaje cu individualitate, care nu reprezintă doar simboluri, sunt oameni cu defecte și calități. Ei fac fapte uimitoare de vitejie - construiesc mănăstiri, hrănesc familii sărace. Acești eroi răspund unor necesități dintr-un anumit moment istoric".
De asemenea, Arșaluis Gurău a subliniat similitudinile dintre motivele poveștilor armenești și ale celor universale, precum ridicarea unui locaș de închinăciune în semn de recunoștință, surparea repetată a zidurilor, sacrificiul suprem sau confruntarea dintre tată și fiu.
Arșaluis Gurău a tradus în românește un fragment din epopee, moment care tratează întâlnirea dintre Davit și iubita sa, transpus în formă versificată. A urmat, apoi, un recital de poezie al copiilor din comunitate, care au primit, la final, câte o carte cu povești armenești.
Organizatorii intenționează ca, o dată pe lună, să aibă o astfel de manifestare, și chiar să invite personalități din cadrul comunității la evenimentele lor: "Mă gândesc să organizăm și întâlniri în care să scoatem în evidență personalități din cadrul comunității. Dorim să fie gazde pentru o seară, și să ne povestească din experiența lor culturală", a spus Carmen Dropol, vicepreședintele Uniunii Armene din Constanța, co-organizator al evenimentului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 10 Iulie 2010
Stire din Diverse : Firefox 4 Beta, lansat pentru teste
Sâmbătă, 10 Iulie 2010
Stire din Diverse : Lecții de securitate pentru copii
Sâmbătă, 10 Iulie 2010
Stire din Diverse : Player pentru atehnici
Pagina a fost generata in 2.223 secunde