Simpozioane și spectacole la serbătoarea etniei tătare

505
Pentru al treilea an consecutiv, tătarii din România au sărbătorit, sâmbătă
și duminică, Ziua Etniei Tătare.
La Constanța, dar și în majoritatea filialelor Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România, au avut loc simpozioane și spectacole dedicate acestui eveniment.

Cea mai amplă manifestare dedicată anul acesta Sărbătorii etniei tătare din România a fost de departe simpozionul "Moștenirea istorică a tătarilor", organizat de UDTTMR în colaborare cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.
Simpozionul s-a desfășurat pe parcursul a două zile, sâmbătă lucrările desfășurându-se la Constanța, iar duminică, filiala UDTTMR Medgidia făcând oficiile de gazdă. Coordonatorul științific al simpozionului a fost prof. dr. Tasin Gemil.
Simpozionul a reunit numeroase personalități ale vieții academice și culturale din România, români și tătari deopotrivă, cercetători și iubitori ai culturii tătare, în speță ai limbii tătare, care au marcat importanța zilei de 13 Decembrie pentru tătari și, cu precădere, simbolistica acestei zile pentru comunitatea din România.
Vorbitorii au prezentat lucrări dedicate zestrei culturale a comunității tătare din România, dar și aspectelor ce țin de istoricul acestei etnii. Organizatori și participanți deopotrivă au acordat o atenție deosebită anul acesta studiilor despre limba tătară. Astfel, în program au figurat și lucrări precum cea a conf. dr. Agiemin Baubec, de la Universitatea București, lucrare intitulată "Limba tătară - o limbă turcică reprezentativă privind sistemul aglutinant și pentru afinitatea genetică a limbilor altaice", aceasta având un rol complementar în contextul actual al introducerii limbii tătare în câteva școli din Dobrogea.
Lucrările simpozionului dedicat moștenirii istorice a tătarilor au fost completate de un spectacol susținut sâmbătă, de către ansambluri ale UDTTMR, pe scena Casei de Cultură din Constanța.
Duminică, lucrările simpozionului s-au desfășurat la Medgidia, localitate care poartă amprenta seculară a identității etnicilor tătari.
Sărbătoarea etniei tătare din România a căpătat caracter oficial în 2006, odată cu adoptarea Legii nr. 453, inițiată de deputatul tătar Aledin Amet. Așa cum a subliniat și inițiatorul, adoptarea acestei legi reprezintă o premieră pentru tătarii de pretutindeni și un motiv de mândrie pentru cei din România. Data nu a fost aleasă întâmplător, 13 Decembrie având o semnificație aparte pentru tătarii crimeeni. În 1917, la această dată, Parlamentul Tătarilor Crimeeni a proclamat Republica Tătarilor Crimeeni și a aprobat constituția statului. Tătarii care s-au stabilit în România de-a lungul timpului sunt majoritari originari din Crimeea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.8838 secunde