Obiective turistice

Situl arheologic, conservat și amenajat în amintirea cetății Callatis

353
Cetatea Callatis a apărut ca o colonie a heracleoților la porunca unui oracol. Aceștia au întemeiat-o când Amyntas pune stăpânire pe Macedonia. Colonia a fost fondată pe locul unei așezări getice, cunos-cută sub numele de Acervetis sau Cerbatis, pe un teren fertil aflat în vecinătatea mării și a unui lac cu apă dulce, actualul Lac Mangalia. Din fericire, parte dintre zidurile Cetății Callatis au fost conservate, devenind, astfel, obiective turistice de interes.
În perioada 1993-1994, Muzeul de Arheologie "Callatis" Mangalia a inițiat executarea unor ample cercetări arheologice cu caracter de salvare, în perimetrul Complexului President. Pe o suprafață de 1000 mp au fost descoperite aspecte de urbanism din epoca romano-bizantină, ale unui cartier sudic al Callatisului. Ruinele vechii cetăți au fost scoase la lumină, situl amenajat la subsolul complexului reprezentând un punct de atracție pentru numeroși turiști din țară și străinătate.
Cei care îl vizitează au prilejul să admire o parte a Cetății Callatis și necropolele acesteia ce datează de mai bine de 2000 de ani. Ruinele cetății sunt separate de o stradă largă, prevăzută cu un canal colector, pe marginea căreia se aflau, cândva, edificii impunătoare.
Cercetările arheologice realizate în decursul anilor, în perimetrul cetății, au făcut să apară ziduri, bijuterii, vase din epoca greacă și elenistică (sec. IV - I î.Hr.), până în epoca romano-bizantină (sec. I-VII d.Hr.). Amenajările urbanistice romano - bizantine (sec. IV - VII d.Hr.) au înlăturat, în mare parte, vestigiile anterioare, în urma unor nivelări succesive, fiind, la rândul lor, afectate de intervențiile moderne și contemporane.
Chiar și așa, vizitatorii sitului au ocazia să observe zidurile realizate din "blochete" din calcar legate cu pământ, ce au refolosit fragmente arhitectonice mai vechi, respectiv din sec. VI d.Hr. De asemenea, mai pot fi văzute piațeta Cetății Callatis, prevăzută cu o fântână și un canal de scurgere și o stradă principală a cartierului sudic al cetății romano-bizantine pavată cu dale din calcar.
Arheologii Muzeului "Callatis" Mangalia au reușit să strângă mai multe vestigii din întreaga cetate, pe care le-au expus tot în cadrul sitului, într-o miniexpoziție deschisă atât pentru turiști, cât și pentru locuitorii orașului.
Situl arheologic este unic prin conservare în țară și Europa, alături de acesta mai reprezentând atracții turistice cu adevărat deosebite mormântul princiar, situat la 2 km de Mangalia. Mai trebuie spus faptul că în incinta muzeului există un stand de unde vizitatorii pot cumpăra replici ale statuetelor și vaselor descoperite în urma săpăturilor, realizate din sticlă sau ceramică.
Diana Oprea

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.1694 secunde