SUA, în pragul incapacității de plată

352

Intrarea SUA în incapacitate de platã, chiar ºi pentru scurt timp, este o "idee oribilã" care ar putea destabiliza economia globalã ºi ar tensiona relaþiile cu marii creditori, precum China ºi India, au afirmat investitori ºi oficiali guvernamentali. Un numãr tot mai mare de congresmeni republicani considerã cã un "default" tehnic ar fi un preþ care meritã plãtit pentru a face Casa Albã sã accepte reduceri importante de cheltuieli în contextul negocierilor pentru creºterea plafonului de îndatorare. Trezoreria SUA a fost nevoitã sã apeleze la mãsuri neconvenþionale, precum recurgerea la fondul de pensii, pentru a asigura funcþionarea statului, dupã ce a atins limita maximã de îndatorare fixatã de legislativ.

"Cum ar putea SUA sã intre în incapacitate de platã? Nu credem cã este o posibilitate pentru cã ar crea o panicã uriaºã la nivel global", a spus un reprezentant al bãncii centrale a Indiei.

Oficialii indieni susþin cã nu prea au de ales când cumpãrã instrumente financiare emise de Trezoreria SUA, pentru cã acestea sunt, încã, printre cele mai sigure ºi lichide investiþii din lume. Potrivit datelor autoritãþilor americane, India deþinea titluri ale Trezoreriei în valoare de 39,8 miliarde de dolari în martie.

Congresul SUA nu a reuºit sã creascã limita de îndatorare a executivului din cauza divergenþelor privind reducerea deficitului bugetar, estimat la 1.400 de miliarde de dolari în acest an fiscal. Trezoreria SUA a anunþat cã va rãmâne fãrã spaþiu de manevrã pânã la 2 august.

Administraþia Obama a avertizat cã vor exista consecinþe "catastrofale" care ar putea împinge economia, încã în stare fragilã, înapoi în recesiune, dacã SUA nu pot plãti dobânzile pentru datorii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 03 Mai 2011
Stire din Actual : Osama ben Laden a fost ucis
Vineri, 28 Ianuarie 2011
Stire din Actual : Obama, blocat de ninsoare în trafic
Pagina a fost generata in 0.3867 secunde