Tradiții de Hîdîrlez, reînviate la Fântâna Mare

950
Copii turci, tătari și români din Medgidia au marcat, pe 6 mai, alături de locuitorii din Fântâna Mare, sărbătoarea de Hîdîrlez. Acțiunile, organizate la inițiativa lui Nurdan Bolat, de la Școala din Fântâna Mare, au avut ca scop promovarea în rândul tinerilor a tradițiilor specifice acestei sărbători a lumii turcice.
Cei mai tineri membri ai comunității din satul Fântâna Mare au susținut un program artistic, interpretând cântece și dansuri tradiționale. Cea de-a doua parte a evenimentului a stat sub semnul unei serbări câmpenești, unde femeile și tinerele comunității au reînviat tradițiile specifice acestei sărbători, prin intermediul proverbelor, zicătorilor și legendelor.
Participantele nu au uitat nici de obiceiul inelelor, potrivit căruia tinerelor nemăritate li se interpretează viitorul, acesta fiind specific turcilor și tătarilor din Dobrogea.
Hîdîrlezul, sărbătoare specifică popoarelor turcice, marchează trecerea la anotimpul cald. Ea este sărbătorită în fiecare an pe 6 mai și, potrivit vechiului calendar al popoarelor turcice, împarte anul în două anotimpuri.
Oaspeții locuitorilor din Fântâna Mare la sărbătoarea de Hîdîrlez au fost copii tătari, turci și români de la Grădinița nr. 1 bilingvă Româno - Turcă, de la Colegiul Național "K. Atatürk" și de la Școala "L. Grigorescu" din Medgidia.
Satul constănțean Fântâna Mare, aflat la 4 km de localitatea Independența, este locuit în exclusivitate de etnici turci.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.904 secunde