La 90 de ani de la proclamarea sărbătorii de către Atatürk

Trei zile de festival dedicate tinerilor turco-tătari din Constanța

911

Articole de la același autor

Ziua Tineretului și Sportului din Turcia va fi sărbătorită, anul acesta, la Constanța printr-un Festival al tineretului, sportului și culturii turco - tătare. Pe parcursul a trei zile, constănțenii, indiferent de etnie, sunt invitați la spectacole, competiții sportive, film și petreceri tradiționale.
Anul acesta se împlinesc 90 de ani de când M.K. Atatürk a proclamat ziua de 19 mai drept Sărbătoare a Tineretului și Sportului în Turcia.
Festivalul de la Constanța va avea loc în perioada 23 - 25 mai. Celebrată pe 19 mai în țara de origine, sărbătoarea nu trece nemarcată nici în cadrul comunităților de turci și tătari din România.
Astfel că, în perioada amintită, constănțenii vor putea urmări două filme, producție Turcia, o paradă a costumelor tradiționale, o demonstrație de artă culinară susținută de un maestru din Turcia, dar și spectacole în cadrul cărora vor evolua artiști din România, dar și oaspeți din Turcia.
Prima zi va fi dedicată celor două producții turcești: "Adakale", creație care și-a adjudecat premiul pentru cel mai bun documentar în cadrul Festivalului "Portocala de Aur" din Antalya, și drama "Tatăl și fiul meu", film premiat la Festivalul de la Istanbul (trei premii), cel de la Nurnberg (un premiu) și World Soundtrack (un premiu). Ambele producții vor fi subtitrate în limba engleză și vor fi prezentate la Teatrul de Operă și Balet "Oleg Danovski".
Între cele două prezentări, pe scena teatrului vor evolua artiști ai comunităților turcă și tătară din România, dar și oaspeți de la Ankara și Istanbul.
Manifestările programate pentru 24 mai se vor desfășura la Pavilionul Expozițional. Alături de ansamblurile de turci și tătari, în cadrul spectacolului programat pentru ora 11.00 vor evolua și reprezentanți ai comunității rușilor-lipoveni.
Ultima zi este rezervată cântecelor din Balcani, unei prezentări de costume tradiționale și unei demonstrații de excepție a unui maestru în arta culinară turcească.
În primele două zile spectatorii se vor putea bucura și de demonstrațiile de kureș (lupte tătărești) și alte competiții sportive.
Organizatorii manifestărilor sunt Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Consulatul General al Turciei la Constanța și Asociația Oamenilor de Afaceri Turci - Dobrogea.
La toate manifestările desfășurate pe parcursul celor trei zile, accesul publicului este liber.
Ziua Tineretului și Sportului se sărbătorește în fiecare an, în Turcia, pe 19 mai. În 1919, la 19 mai, Mustafa Kemal Atatürk a cucerit orașul Samsun și a dedicat victoria tinerilor, urmând ca mai târziu această zi să devină sărbătoare națională.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.13 secunde