Concurs Turcii dobrogeni, în pelerinaj la mormântul liderului spiritual Sari Saltuk Dede

923
La sfârșitul săptămânii, aproximativ 500 de etnici turci din Constanța, Tulcea, București, Medgidia,Techirghiol,Tuzla, Cumpăna, Cobadin, Fântâna Mare, Hârșova, Cernavodă, Babadag, Măcin și Isaccea s-au reunit la Babadag, la tradiționalul pelerinaj organizat în fiecare toamnă la mormântul lui Sari Saltuk Dede.
În urmă cu câțiva ani, practica pelerinajului la Babadag a fost promovată de UDTR în rândul comunității drept un mijloc de cunoaștere a locurilor de care se leagă istoria comunității turce din Dobrogea.
Localitatea tulceană Babadag are profunde rezonanțe pentru turcii dobrogeni. Însăși denumirea localității se traduce prin "Tatăl munților", nume dat așezării de turcii preotomani. Aici se găsește mormântul lui Sari Saltuk Dede, cunoscut drept cea mai impresionantă figură din zona Dobrogei, lider spiritual al turcilor dobrogeni. Despre Sari Saltuk Dede se spune că a avut o atât de mare influență asupra etnicilor turci încât la 1641, când Petru Bogdan Bagsik a vizitat Babadagul, menționa că în acest oraș turcii cinstesc în mod deosebit mormântul acestuia, care este înconjurat de candele, iar creștinii ajung într-o vreme chiar să îl confunde cu Sfântul Nicolae.
Prezența turcilor la Babadag este atestată documentar în anul 1262 când exista o colonie de circa 10.000-12.000 de turci, conduși de dervișul Baba Sari Saltuk. În anul 1484, Sultanul Baiazid a poruncit să fie construit la Babadag un mausoleu, în onoarea lui Sari Saltuk. Între anii 1677-1678 reședința Pașei s-a mutat de la Silistra la Babadag. Geamia din Babadag a fost construită în secolul al XVI-lea și a fost renovată în ultimii ani, cu sprijinul statului turc.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.0424 secunde