Un istoric israelian acuză România de antisemitism

313
Antisemitismul este încă răspândit în România, așa cum demonstrează recenta distrugere a unui mare număr de morminte din Cimitirul Evreiesc de la București, dar și o declarație a președintelui Băsescu, care a omis Israelul într-o enumerare a țărilor vecine Siriei, dar n-a uitat de "Palestina".
Comentariul, publicat la rubrica "Opinii" în ediția electronică a cotidianului Haaretz, îi aparține istoricului israelian Cellu Rozenberg, specializat în securitate națională. Familia lui Rozenberg a fost ucisă în Pogromul de la Iași din 1941, afirmă el însuși în comentariu.
Istoricul afirmă că antisemitismul este cât se poate de prezent în România, deși aici aproape că nu există evrei, numărul lor fiind estimat la doar câteva mii, dacă îi excludem pe israelienii veniți cu afaceri. Altădată însă, comunitatea evreiască din România era mai mare, numărând circa 800.000 de oameni, dintre care jumătate au pierit în Holocaustul comis nu de germani, ci de aliații lor loiali, românii, adaugă Rozenberg.
Mormintele evreilor pare că nu le dau pace unora dintre români, scrie el, referindu-se la distrugerile de la cimitirul din București. Două sute de morminte au fost distruse și profanate, afirmă autorul comentariului, în timp ce autoritățile române vorbesc despre distrugerea sau vandalizarea a peste o sută de morminte. Nu este prima oară când asemenea lucruri se întâmplă în România, dar toată lumea păstrează tăcerea, ca și cum nu ar fi ceva foarte grav, comentează Rozenberg.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2001 secunde