Noua carte de vizită a Mangaliei

Unicul papirus din România a fost expus la Muzeul Callatis

852
1
La Mangalia, a avut loc, ieri, ceremonia de predare - primire a unicului papirus din România, și a celui mai vechi din Europa, între oficialii Centrului de Restaurare "I.E. Grabar" din Moscova și cei ai Muzeului de Arheologie "Callatis", din localitate.

Acesta s-a reîntors pe plaiuri mioritice după mai bine de jumătate de secol în care a fost "rătăcit" la Moscova, în trei cutii ce conțin 154 de fragmente, foarte greu de descifrat, spun specialiștii, dar nu imposibil, deoarece papirusul a fost bine conservat.

Potrivit lui Alexandru Avram, specialist în inscripții grecești, profesor la o universitate din Franța, cel care va da o mână de ajutor la descifrarea papirusului, este foarte probabil să fie vorba despre un document juridic ce îl privește direct pe defunctul descoperit odată cu papirusul, în 1959. Totuși, ar putea fi și un text literar, cu caracter inițiatic, și asta deoarece se cunoaște faptul că, la Callatis, activa o asociație dionisiacă și nu este exclus ca și osemintele respective să fi fost ale unui membru important al acestei asociații. Cel mai probabil, odată cu descifrarea acestui papirus, se va elucida și acest aspect.

Directorul Centrului de Restaurare "I.E. Grabar" din Moscova, Alexandr Nicolaievici Lesovoi, a declarat că acest papirus este cea mai importantă desco-perire a secolului XX. "Călătoria" lui, întreg procesul de repatriere se vor regăsi în paginile unei cărți ce urmează să fie scrisă și publicată, a anunțat directorul Muzeului Callatis, Sorin Colesniuc.

De ieri, papirusul se găsește lângă mormântul în care a fost descoperit în urmă cu peste 50 de ani. Dar cum valoarea acestuia este inestimabilă, tocmai datorită faptului că există foarte puține în Europa, a fost întărit și sistemul de pază al muzeului. Cei care au vreun gând necurat trebuie să știe că îi așteaptă camere de luat vederi și senzori de mișcare.

Povestea papirusului descoperit la Mangalia și "rătăcit" la Moscova

Iată și care este povestea acestuia, spusă de directorul muzeului Callatis, Sorin Colesniuc.

Papirusul, datat în secolul IV î. Hr., a fost găsit în anul 1959, la Mangalia. Imediat după descoperire, a fost trimis pentru restaurare și conservare la Moscova și, timp de jumătate de secol, nu s-a mai știut nimic despre el. În lucrările de specialitate, dar și în diverse alte reviste și ziare românești, autorii articolelor scriau că papirusul s-a distrus în momentul când a fost scos din pământ. În realitate, a fost restaurat și conservat, timp de trei ani, de Mihail A. Alexandrovski, un renumit specialist din Moscova, care a primit, pentru munca sa, din partea statului rus, cea mai înaltă distincție.

"În anul 2009, când am devenit director al muzeului, se împlineau 50 de ani de la descoperirea papirusului. Aflasem că acest papirus ar exista, totuși, pe undeva pe la Moscova, astfel că unul dintre proiectele pe care mi l-am propus atunci a fost să regăsesc și să readuc în țară acest deosebit de important artefact pentru istoria Dobrogei", spune Sorin Colesniuc.

După doi ani, l-au regăsit și, la solicitările de restituire, Centrul de conservare a cerut aprobarea Ministerului Culturii din Federația Rusă, care a fost primită în iunie 2011.

Directorul Centrului de conservare, Alexander Lesovoy, a convocat și un consiliu științific, cu experți din Federația Rusă, pentru a analiza starea în care se află papirusul. Concluzia a fost aceea că se află în perfectă stare, la fel ca în anul 1961, atunci când Mihail A. Alexandrovski a finalizat restaurarea și conser-varea sa. 

Comentează știrea

arheologul
23 august 2011
ciudat

ciudat: papirusul a plecat din tara fara nici un document oficial; luat pur si simplu; aici se stia ca s-a transformat in praf, imediat ce s-a deschis cavoul si el era restaurat la Moscova din 1961...(?!!!) Dupa care, informatia providentiala ca ar exista, ajunsa la cine trebuie... KGB/FSB las-o jos ca macane! Au tradus ei de mult papirusul si au inteles ca nu le e de nici un folos. Daca nu l-or fi schimbat cu altul... Oricum, multumim rusilor ca si-au aminti ca mai trebuie sa si restituie cele luate de aici. Tezaurele, cind? Tinuturile dintre Nistru si Prut, cind? Asa, veti stabili mai uor contacte cu noi, decit cu forta sau amenintarea cu forta. Sa fie inceputul tuturor restituirilor!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4361 secunde