Vărsatul de vânt poate fi prevenit printr-un simplu vaccin

2996
Vărsatul de vânt poate fi prevenit printr-un simplu vaccin - ee15c3ff282db9cfc0557a4117c5edd0.jpg
Se spune că bolile copilăriei trebuie făcute la vremea lor. Atunci simptomele sunt mult mai ușoare, iar boala e dusă mult mai ușor pe picioare. În plus, prin contractare, se produce imunizarea pe viață împotriva virusului responsabil de afecțiunea respectivă. Medicina modernă recomandă însă, vaccinarea timpurie, astfel încât să se evite îmbolnăvirea copiilor.

Una dintre cele mai cunoscute boli ale copilăriei este varicela sau popularul vărsat de vânt. Este o boală infecțioasă acută, contagioasă, produsă de virusul varicelo-zosterian și se manifestă prin erupție cutanată. Poarta de intrare a infecției este mucoasa nazofaringiană și cea conjunctivală. Simptomele sunt destul de neplăcute la copii, iar la adulți sunt chiar foarte grave.

Febră și carantină de o săptămână
Perioada preeruptivă durează 2-3 zile cu dureri de cap, febră și dureri musculare. În perioada eruptivă, care durează 7-10 zile, erupția apare mai întâi pe corp, unde domină, apoi pe față și membre, fiind însoțită de febră și mâncărime, cu aspect de vezicule comparate cu picături de rouă – de menționat că erupția poate apărea și pe palme, pielea capului, pe mucoase, mai ales în cavitatea bucală, laringe și țesuturi conjunctive. La sfârșit, vezicula se usucă, formând o crustă, fără să lase cicatrice, cu excepția unei ușoare pigmentații trecătoare. Stadiul de cruste poate dura 10-20 de zile, febra însoțește fiecare puseu eruptiv, nefiind însă foarte crescută. Evoluția bolii este de obicei ușoară, spre vindecare, urmată de o imunitate durabilă. Este posibilă suprainfecția bacteriană a elementelor eruptive. Complicațiile neurologice (meningo-encefalită) apar mai ales la copiii imuno-deprimați.
Tratamentul se face la domiciliu, cu izolare timp de cel puțin șase zile, cu repaus la pat, igiena pielii și a mucoaselor (veziculele nu se rup întrucât se pot infecta). Tegumentul cu erupție se pudrează cu alcool mentolat sau talc mentolat. Baia generală este permisă numai după căderea crustelor.

Vaccin contracost
Pentru a nu trece prin toate aceste neplăceri, părinții pot alege să-și vaccineze copiii împotriva virusului varicelo-zosterian. Vaccinul nu este cuprins în programul de imunizare subvenționat de Ministerul Sănătății, astfel încât el poate fi achiziționat contracost de la farmacii. În opinia medicilor, vaccinarea este binevenită, mai ales deoarece previne apariția complicațiilor varicelei. "Deși se zice că este o boală ușoară, varicela dă cea mai cumplită encefalită. În plus, mulți copii rămân cu semne urâte pe față. Și vaccinul poate da complicații, dar, în niciun caz atât de grave. Este recomandat mai ales pentru copiii cu o imunitate scăzută și pentru adulți", a declarat, pentru "Cuget Liber", medicul pediatru Corneliu Neagoe.
Vaccinul împotriva virusului varicelo-zosterian conține o tulpină de virus viu, atenuat și a fost aprobat pentru utilizare abia în urmă cu 15 ani, cu toate că s-au folosit și alte tipuri de vaccinuri în trecut. Administrarea vaccinului previne apariția unor epidemii care pot da naștere unor tulpini rezistente, virulente și care duc la forme grave de boală. De asemenea, se evită apariția unor complicații rare, dar foarte grave ale varicelei, cum ar fi pneumonia și encefalita variceloasă. Acestea au o mortalitate ridicată, de peste 30-50%, fiind aproape imposibil de tratat și lasă de obicei sechele majore sau provoacă decesul copilului.

Prevenția, mai ieftină decât tratamentul
"La copii, vaccinarea se poate face după vârsta de 4 luni. Campaniile de vaccinare ale Ministerului Sănătății nu trebuie neglijate, dar imunizarea contra varicelei nu ar trebui să se suprapună cu alte vaccinuri. Întotdeauna prevenția este mult mai ieftină decât tratamentul, de aceea, poate ar fi bine ca Ministerul Sănătății să introducă în grila de vaccinări gratuite și alte imunizări, cum ar fi rotavirusul și varicelor-zosterian, astfel încât să nu se mai cheltuie sume imense pe tratamente de lungă durată și dureroase pentru cei mici", a mai precizat dr. Corneliu Neagoe.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2076 secunde