1,4 milioane de turiști sunt așteptați pe litoral, în 2009

506
Turismul intern va crește în 2009, cu 10% față de anul trecut, la 5 milioane de vizitatori, din care aproximativ 1,4 milioane vor veni pe litoral, a declarat președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Dragoș Atanasiu.

Totodată, reprezentanții ANAT au afirmat că turismul românesc va câștiga vizitatori străini dacă hotelurile vor avea o politică de prețuri care să exprime nivelul calității serviciilor practicate.
Referitor la ofertele agențiilor de turism din această perioadă, asociația a menționat că aceștia practică reduceri cuprinse între 15 - 30% pe turismul intern, datorită programului național "Înscrieri Timpurii", care se bucură de un mare succes. Majoritatea agențiilor au înregistrat înscrieri triple față de anul precedent, conform datelor prezentate de ANAT.
Astfel, până în prezent, s-au vândut peste 10.000 de pachete turistice, iar valoarea vânzărilor se ridică la aproximativ 10 milioane lei. Cea mai căutată regiune a fost litoralul Mării Negre, iar cea mai solicitată stațiune este Mamaia, cu peste 50% din opțiuni. Hotelurile preferate sunt cele de trei și patru stele.
Contrar opiniilor, vânzările nu s-au concentrat pe vârful de sezon. Doar 20% din pachete au fost vândute pentru intervalul 15 iulie-august.
După litoral, au mai fost solicitate bilete pentru stațiunile montane, stațiunile balneoclimaterice și pensiunile rurale. Programul este valabil până în ultima zi a lui martie.
În plus, tichetele de vacanță, un alt instrument de relansare a turismului, ar putea fi operaționale în două săptămâni. "Ministerul de finanțe s-a mișcat neașteptat de repede și ne-a informat că procesul de finalizare a mijloacelor de acreditare a emitenților de tichete de vacanță este în derulare. Astfel, avem semnale că săptămâna viitoare vor putea fi acreditați emitenții urmând ca în două săptămâni, tichetele să apară pe piață", a declarat într-o conferință de presă, Dragoș Atanasiu.
Se așteaptă ca toate agențiile de turism să adere la sistemul tichetelor de vacanță, iar ordinea destinațiile preferate, ca și în cazul programului "Înscrieri Timpurii", să fie litoralul, muntele și stațiunile balneare.
Tichetele de vacanță vor avea termen de valabilitate de un an de la data emiterii, și vor fi emise de unități specializate, autorizate de Ministerul Finanțelor Publice. Contravaloarea tichetelor nu se va lua în calcul la stabilirea venitului salarial.
Florian GHEORGHE

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6829 secunde