21.000 de lucrători au fost ajutați să-și găsească un loc de muncă

163
Potrivit unui raport adoptat de Comisia Europeană, peste 21.000 de lucrători, care au fost concediați în 2011 din cauza crizei economice și a efectelor globalizării, au fost ajutați să găsească noi oportunități de locuri de muncă prin Fondul european de ajustare la globalizare (FEG). Fondul de ajustare la globalizare al UE a acordat, în 2011, o sumă totală de 128 de milioane EUR pentru sprijinirea acestor lucrători în douăsprezece state membre (Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Polonia și Portugalia).

Sprijinul a fost acordat pentru a cofinanța, de-a lungul unei perioade de 24 de luni de la data depunerii cererii, măsurile de politică active privind piața muncii propuse și organizate pentru lucrători de către statele membre. FEG a cofinanțat 65 % din măsuri, sursele naționale furnizând restul de 35 %. Măsurile concrete pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au inclus asistență intensivă și personalizată pentru căutarea unui loc de muncă, diverse tipuri de formare profesională, măsuri de perfecționare și reciclare, stimulente și alocații temporare pe durata măsurilor active și alte tipuri de sprijin, cum ar fi sprijinul pentru înființarea de întreprinderi și programe publice de ocupare a forței de muncă.

Raportul prezintă, de asemenea, rezultatele a patru contribuții FEG acordate în anii anteriori către trei state membre (Belgia, Suedia și Irlanda) și modul în care sprijinul FEG i-a ajutat pe lucrătorii concediați să găsească noi locuri de muncă. Rezultatele sunt încurajatoare, întrucât 2.352 de lucrători (45% din totalul de 5.228 care primesc sprijin din partea FEG) care au fost concediați de către angajatori din industria automobilelor, industria textilă și informatică și-au găsit noi locuri de muncă sau au început o activitate independentă la finalul perioadei de sprijin prin FEG (jumătatea anului 2011).

Rezultatele bune în ceea ce privește reinserția profesională sugerează că o perioadă de sprijin mai lungă și o cofinanțare UE mai mare (ca urmare a modificării regulamentului privind FEG în 2009) sunt benefice atât pentru lucrători cât și pentru piețele forței de muncă locale și regionale. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2709 secunde