A început embargoul rusesc la grâu

331
A început embargoul rusesc la grâu - 2f3883de55e83764cb264da3126d2fa3.jpg
Embargoul rusesc asupra exporturilor de grâne a început duminică, 15 august, și va rămâne în vigoare până la finele acestui an. Rusia a luat această decizie în urma secetei și incendiilor care au devastat culturile, afectând puternic produc-ția agricolă.
Rusia este unul dintre cei mai mari producători de grâu din lume, cu o recoltă de aproape 50 milioane tone, în ciuda calamităților, iar interdicția va duce probabil la creșterea prețurilor grâului și produselor de panificație în zone ca Orientul Mijlociu, relatează BBC.
Rușii vor să țină sub control prețurile alimentelor pe plan intern, însă Ministerul Agriculturii a anunțat că producția din 2010 nu va reuși să acopere cererea internă.
Sudul Rusiei, care în mod normal exportă producția, a fost grav lovit de lunile de secetă, iar cantitatea de grâne a scăzut cu cel puțin o treime comparativ cu anul trecut.
"Deja există informații privitoare la creșterea prețului la făină în Rusia, iar la Moscova prețul pâinii a crescut cu 20%", potrivit BBC.
Președintele Medvedev a spus că este posibil ca interdicția să fie ridicată până la sfârșitul anului, dar premierul Vladimir Putin a sugerat că ea ar putea rămâne în vigoare și o parte din 2011.
Kremlinul a anunțat că problema va fi discutată din nou în octombrie.
Decizia Rusiei de a stopa exporturile de grâu, cuplată cu producția extrem de slabă din majoritatea statelor europene, a pus presiune pe prețul grâului, care se vinde acum cu 220- 240 euro/tona.
În România, ploile au înjumătățit recolta, estimată acum la numai 3,3 milioane tone, față de aprecierile din primăvară ale Ministerului Agriculturii (MADR), care anunța o pro-ducție de 7 milioane tone.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6353 secunde