Noul Cod al Muncii se aplică în forță

Acțiuni împotriva muncii la negru, de două ori pe săptămână

375
De luni, noul Cod al Muncii și-a intrat în drepturi. Ministrul interimar al Muncii, Emil Boc, s-a întâlnit cu șefii inspectoratelor teritoriale și a aprobat planul de acțiune care prevede ca echipe mixte, formate din inspectori, polițiști, comisari ai Gărzii Financiare, jandarmi, să înceapă verificări în toată țara, într-o acțiune concertată, având ca țintă acele firme care, în mod tradițional, utilizează munca la negru, domeniile fiind cunoscute: construcții și servicii, domenii cu mare fluctuație a forței de muncă.
Scopul declarat al acestor controale este ca, în cel mai scurt timp, să se înregistreze o creștere a numărului de contracte de muncă încheiate, ceea ce ar ușura efortul financiar al statului pentru asistența socială.
Plecând de la aceste informații, l-am contactat pe inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța, Eugen Bola, care tocmai definitivase planul de acțiune al echipelor mixte formate la nivelul județului.
Întrebat care este programul acțiunilor ce vor fi întreprinse de ITM Constanța, Bola ne-a răspuns: "La acțiunile de control pe care le vom începe mâine (n.r. - astăzi), ni s-au alăturat și reprezentanții Oficiului Român pentru Imigrări și vom ieși în afara orașului, având ca obiectiv depistarea firmelor care folosesc munca la negru, primul domeniu vizat fiind construcțiile. Vom controla și prestatorii de servicii, precum firmele de pază, vulcanizările, zonele portuare, cu precădere subcontractorii".
Inspectorul șef ne-a mai spus că acțiunile de control se vor desfășura în fiecare săptămână, cu două echipe mixte, miercurea și vinerea.
Confidențialitatea controalelor va fi asigurată de faptul că informația privind obiectivele de controlat se află într-un plic sigilat ce va fi deschis doar în momentul plecării.

În curând, se constituie Comandamentul Litoral
La sfârșitul lunii, se va constitui Comandamentul Litoral, la care participă șefii de deconcentrate care vor stabili atribuții extinse de control, specifice sezonului estival.
Referitor la modul cum vor fi tratați lucrătorii surprinși în flagrant, știut fiind că acum sunt și ei supuși rigorii legii, putând fi amendați cu sume de la 500 la 1.000 de lei, Bola a spus: "Aceasta e o problemă reală și delicată, pe care am discutat-o și la întâlnirea cu premierul, de la București. S-a decis ca aspectul acesta să fie tratat cu grijă, pentru a nu crea o stare tensionată în rândul oamenilor. Fiecare caz în parte va fi cântărit cu grijă și vom acționa ferm doar atunci când vom constata rea-voință. Obiectivul nostru în această primă etapă este de a aduce în legalitate agenții economici".
Cezar PETROVICI

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 03 Mai 2011
Stire din Economie : Jale pe străzile Constanței!
Pagina a fost generata in 3.3959 secunde