Adrian Vasilescu: Situația în România este mai bună la ora actuală decât în alte țări europene

905
Adrian Vasilescu: Situația în România este mai bună la ora actuală decât în alte țări europene - vasilescu-1312924363.jpg
Situația în România este la ora actuală mai bună decât în alte țări europene, a declarat, ieri, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, potrivit Agerpres.

"Situația în România la această oră - o spun cu toată responsabilitatea - este mai bună decât în alte țări, decât în marile țări europene. Și când spun mai bună nu înseamnă că noi suntem mai bogați decât ei, nu înseamnă că noi trăim mai bine decât ei. Suntem mai săraci decât ei, trăim foarte prost în această țară, dar s-au luat niște amărâte de măsuri care au făcut ca în acest moment România să nu fie într-o situație la fel de dramatică cum sunt atâtea țări din zona euro", a spus Vasilescu.

El a explicat că situația pe plan mondial este gravă în condițiile în care în SUA se poate declanșa în orice moment o nouă recesiune pe fondul crizei care se află încă în plină desfășurare. Problema care se pune este, potrivit lui Vasilescu, dacă noua recesiune va fi slabă sau dacă va fi atât de puternică încât să se răspândească în lume.

"Situația este gravă în felul următor: în primul rând, plecând din SUA, acolo diagnosticul este foarte clar - creșterea economică este anemică și este oricând un pericol de o nouă recesiune. Este vorba despre recesiune, pentru că criza este continuă, dar în cadrul crizei se poate provoca o nouă recesiune în America. Problema este dacă noua recesiune va fi slabă sau va fi atât de puternică încât să se răspândească în lume. Și, atunci, normal este că dacă vine o recesiune peste planetă trebuie să vezi ce faci tu. Pentru că dintr-o dată îți scad comenzile la export. Asta se întâmplă imediat, am văzut deja din experiență, în patru luni. Comenzile de afară se micșorează și exporturile încep să gâfâie. Pasul 2 este să vezi ce să faci și cum să găsești soluții pe plan intern ca să acoperi pierderile din export", a adăugat consilierul Băncii Centrale.

Referitor la o eventuală majorare a salariilor și pensiilor, în actualele condiții, Adrian Vasilescu a arătat că statul trebuie să își regleze foarte bine balanța dintre venituri și cheltuieli, iar dacă există surplusuri se pot face aceste majorări de pensii și salarii.

La două ore de la deschiderea ședinței bursiere de marți, indicii bursieri erau în scădere cu peste 10 procente, pe fondul evoluțiilor negative ale burselor externe. Piețele financiare suferă în continuare de pe urma undei de șoc provocată vineri de decizia istorică a agenției de rating Standard and Poor's care a retras SUA ratingul 'AAA'. Decizia S&P se adaugă unei lungi liste de indicatori economici dezamăgitori în SUA și temerilor referitoare la evoluția crizei datoriilor suverane din Europa.

Pe de altă parte, aurul continuă să se bucure de statutul său de valoare de refugiu. Marți, uncia de aur a atins o nouă valoare record la bursa de la Hong Kong, 1.726,30-1.727.30 dolari, după ce luni a trecut pentru prima dată pragul de 1.720 de dolari.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5642 secunde