Dunărea face iar probleme

Agenții economici pot solicita activarea clauzei de forță majoră

273
Autoritatea Navală Română - Căpitănia Zonală Giurgiu a informat Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța (CCINA) că pe sectorul navigabil km. flv. 420 - 570 traficul a fost întrerupt pentru navele cu pescaj mai mare de 170 centimetri. Așadar, agenții economici afectați pot solicita partenerilor contractuali activarea clauzei de forță majoră.

Această situație nu tocmai plăcută se pare că va persista. "Am fost informați că, în perioada următoare, cotele Dunării sunt în scădere.

Reamintim pe această cale că, potrivit reglementărilor legale, Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța are atribuția exclusivă de a aviza cazurile de forță majoră, în raza județului Constanța", au precizat reprezentanții CCINA.

Aceste avize pot fi solicitate Direcției Juridice și Arbitraj din cadrul CCINA Constanța. Păgubitul trebuie să înainteze prezentarea faptică și detaliată a evenimentului, consecințele acestuia în relația cu partenerul contractual și argumentele juridice potrivit cărora evenimentul invocat reprezintă forță majoră.

"Fenomenul înregistrat în această perioadă se încadrează în categoria evenimentelor generatoare de forță majoră. Deosebit de important este faptul că prezentarea unui aviz de forță duce atât la exonerarea de răspundere contractuală a părții care îl invocă, cât și la exonerarea de răspundere fiscală, în condițiile Codului de procedură fiscală", au subliniat reprezentanții CCINA Constanța.

De asemenea, certificatul de avizare a cazului de forță majoră poate fi prezentat și autorităților vamale din România, în vederea solicitării extinderii perioadei de închidere a documentelor de export și a documentelor administrative de însoțire, în conformitate cu dispozițiile Codului Vamal al României. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.3049 secunde