Agricultorii care dau foc la miriște pierd ajutorul de stat

530
1
Agricultorii care dau foc la miriște pierd ajutorul de stat - agricultorii-1500306740.jpg

Articole de la același autor

Fermierii au obligația de a respecta normele de ecocondiționalitate, conform cărora este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente, se arată într-un comunicat al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Potrivit Ordinului nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiționalitatea în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri în România, obiectivul acestei condiții este menținerea materiei organice în sol și prevenirea poluării atmosferei, prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriștilor și resturilor vegetale, precum și menținerea unui nivel minim de întreținere a solului prin protejarea pajiștilor permanente.

Pentru agricultorii care nu respectă aceste prevederi se vor aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plăți și al măsurilor de sprijin, conform modului de aplicare a sancțiunilor pentru nerespectarea normelor de ecocondiționalitate, indiferent de suprafața arsă.

APIA a încheiat protocolul de colaborare cu Garda Națională de Mediu (GNM) și cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente.

Se urmărește, prin acțiuni comune, reducerea cazurilor de ardere a miriștilor și a vegetației prin sancționarea celor care încalcă aceste dispoziții, de către toate cele trei instituții semnatare ale protocolului.

Ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenți, ca măsură de prevenire și combatere a fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea normelor de ecocondiționalitate să fie încadrată la gravitate mare și să-i fie atribuită sancțiunea maximă în acest sens, prevăzută de Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 999/2016 privind aprobarea sistemului de sancțiuni administrative pentru ecocondiționalitate aplicabil schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri începând cu anul 2016. 

Comentează știrea

okila
18 iulie 2017
alooooooo

este cea mai utila metoda ,folosita de mii de ani ,distruge toti daunatorii,fara efecte secundare ,bineinteles intr-un mediu controlat impotriva incendiilor...ar trebui utilizat si la deparatizarea parlamentului

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6937 secunde