Invitație pentru IMM-uri

Ai nevoie de finanțare în afaceri? Listează-te la bursă!

421
Ai nevoie de finanțare în afaceri? Listează-te la bursă! - 1c3225fb1417cc0a6247244887c8fbbb.jpg
Marea majoritate a firmelor românești au în minte o singură soluție când le arde buza după bani: creditul bancar. Surprinzător, dar în materie de surse de finanțare, ignoranța agenților economici este foarte mare. Nu trebuie să ne surprindă acest lucru, nici cei ce își spun consultanți financiari nu sunt mai breji. Prea puțini dintre cei ce se ocupă de afaceri în România știu că bursa este o mină de aur, care își așteaptă exploratorii.

Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța a găzduit conferința "Alternativa de finanțare pentru companiile românești", organizată de Bursa de Valori București. În deschide-rea reuniunii, Mihai Daraban, președintele CCINA, a subliniat faptul că BVB este unul din pilonii economiei de piață din țara noastră. "Dacă privatizările s-ar fi făcut pe bursă, n-ar mai fi fost atât de multe scandaluri" - a spus el.
Anca Dumitru, directorul general adjunct al BVB, a declarat că piața de capital din țara noastră nu are încă o tradiție a investitorilor persoane fizice. Pe de altă parte, fiind o piață emergentă, ea a devenit atractivă pentru investitorii străini, mai ales la final de criză economică.
În România, a spus ea, există prejudecata că doar firmele mari pot fi listate pe bursă. BVB a dezvoltat sistemul alternativ de tranzacționare care deschide drumul IMM-urilor pe această piață.
Avantajele listării unei IMM pe piață sunt enorme: publicitate și marketing gratuite; creșterea prestigiului companiei; atragerea interesului investitorilor; determinarea valorii afacerii; posibilitatea de a atrage finanțare de la câteva sute la câteva milioane de lei de pe piața de capital etc.
Banii pot fi obținuți de la următoarele categorii de investitori: persoane fizice, investitori instituționali, fonduri și societăți de investiții, fonduri private equity sau dedicate start-up-urilor. În schimbul banilor, IMM-urile pot vinde următoarele categorii de instrumente financiare: acțiuni, obligațiuni, titluri de participare la operațiuni de pe piață sau alte instrumente.
Pentru listarea pe piață, firmele trebuie să îndeplinească câteva cerințe și să-și asume câteva obligații, în special legate de transparența afacerilor, de care depinde în cea mai mare măsură încrederea investitorilor.
Comunicarea prezentată de constănțeanul Iani Stavrositu, președintele societății de servicii de investiții financiare "Interfinbrok Corporation", a avut ca temă "Parteneriatul companiilor în procesul listării pe piețele administrate de BVB".
Stavrositu este unul dintre specialiștii pieței de capital care a manifestat o preocupare constantă pentru informarea mediului de afa-ceri local despre avantajele listării pe BVB. De multe ori a făcut-o prin intermediul ziarului "Cuget Liber".
Din păcate, prea puțini dintre întreprinzători, în special din zona IMM-urilor, sunt preocupați să se documenteze, să se informeze. A demonstrat-o și conferința de ieri, la care participarea reprezentanților mediului de afaceri a fost subțire.
Mini-sondajul realizat de ziarul "Cuget Liber" în rândul a douăzeci de întreprinderi mici confirmă dezinteresul pentru informație de specialitate. Cu câteva excepții, patronii respectivelor societăți au declarat că nu citesc presa, nici măcar pe cea economică, nu se uită la emisiunile economice ale posturilor de televiziune, nu intră pe site-urile economice de pe Internet și - atenție! - nu studiază legislația economică. Invariabil, au declarat: "Asta nu-i problema mea. De ce plătesc contabil? E treaba lui să știe, să se informeze. Eu n-am timp să citesc, să mă uit la televizor; eu fac afaceri!"

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.8611 secunde