Angajament privind independența și credibilitatea statisticii oficiale

123
Angajament privind independența și credibilitatea statisticii oficiale - angajamentprivindindependenta-1497170117.jpg

Articole de la același autor

Guvernul a aprobat Angajamentul de sprijinire a credibilității statisticii oficiale naționale, printr-un Memorandum, care va fi transmis Comisiei Europene, iar ulterior, după agrearea textului de către cele două părți, va fi semnat, din partea României, de prim-ministrul Sorin Grindeanu.

Acest angajament va fi asumat de către România în condițiile adoptării Regulamentului (UE) Parlamentului European și al Consiliului nr. 759/2015 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 223/2009 privind statisticile europene. Noile prevederi europene sunt orientate spre asigurarea aplicării necondiționate a principiului independenței institutelor naționale de statistică, clarificarea și întărirea rolului de coordonare al acestora în cadrul sistemelor statistice naționale și îmbunătățirea utilizării datelor administrative în scopuri statistice. Regulamentul european prevede elaborarea și stabilirea de "Angajamente privind încrederea în statistici", care să permită guvernelor naționale să conștientizeze rolul și responsabilitatea ce le revin pentru asigurarea credibilității statisticilor oficiale, respectând independența institutelor naționale de statistică. Aceleași condiții sunt și în ceea ce privește Eurostat. Angajamentul de încredere în statistică pentru Eurostat, semnat de președintele Comisiei Europene, precum și angajamentele unora dintre statele membre UE au fost validate și semnate la nivel înalt de către prim-miniștri și, respectiv, comisarul european responsabil pentru statistică în cadrul CE.

Prin documentul asumat, Guvernul se angajează să garanteze și să apere independența profesională a Institutului Național de Statistică și a altor producători de statistici oficiale, să faciliteze aplicarea la nivel național a standardelor UE cu privire la calitatea datelor statistice, să asigure resurse financiare adecvate și stabile necesare păstrării și îmbunătățirii calității statisticilor oficiale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 10 Iunie 2017
Stire din Economie : Iată cum a evoluat producția de carne
Pagina a fost generata in 0.9308 secunde