ANSVSA / În România nu se comercializează lapte din Serbia contaminant cu aflatoxine

176
ANSVSA / În România nu se comercializează lapte din Serbia contaminant cu aflatoxine - lapte-1361458636.jpg
ANSVSA s-a autosesizat, ca urmare a deciziei ministerului sârb al agriculturii de a retrage de la vânzare lapte suspectat de contaminare cu aflatoxină, și a demarat acțiuni de verificare în acest sens.

Din datele obținute rezultă că nicio cantitate din laptele produs în Serbia nu a ajuns pe piața din România.

"Precizăm că nu există nicio alertă a Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje de la nivel european, care să implice România privind lapte originar din Serbia, contaminat cu aflatoxină. ANSVSA verifică în cadrul Programelor anuale prezența și nivelurile admise pentru aflatoxine în furaje, lapte și produse de origine nonanimală. În anul 2012 au fost analizate 81 de probe din lapte și produse lactate pentru acest tip de determinări, toate cu rezultate conforme", au anunțat reprezentanții ANSVSA.

Aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus și Aspergillus parasiticus. Acestea se dezvoltă în semințe de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (șrot, tărâțe), arahide, cereale și produse de origine animală (brânzeturi fermentate, preparate de carne etc.), explică reprezentanții ANSVSA. Potrivit acestora, condițiile de depozitare ale cerealelor și plantelor care sunt destinate consumului uman influențează dezvoltarea acestor mucegaiuri, creșterea lor fiind favorizată de medii cu umiditate și temperatură ridicate și lipsa ventilației. Laptele, brânzeturile, ouăle și carnea pot conține aflatoxine ca urmare a consumării de către animale și păsări a furajelor contaminate cu aflatoxine.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3094 secunde