Concurs Apartamentul de închiriat, mai scump decât camera de hotel

647

Articole de la același autor

Aprecierea monedei europene a cauzat mai multe schimbări pe piața constănțeană a închirierilor de locuințe.
Mulți proprietari au fost nevoiți să micșoreze chiriile, întrucât 200 -250 euro/lună a devenit brusc o sumă mult prea mare pentru cei care plăteau în jur de 600 - 650 lei la începutul anului.
În același timp, proprietarii "neprietenoși" s-au grăbit să majoreze chiriile, în special în cazul apartamentelor și vilelor căutate de firme.
Pentru majoritatea constănțenilor, a închiria un apartament a ajuns să fie un lux, în condițiile în care nu prea mai există nici măcar o garsonieră care să coste sub 200 euro/lună.
Nivelul ridicat al chiriilor i-a determinat pe mulți constănțeni să se orienteze spre un credit ipotecar, cu rate lunare cuprinse între 300 și 400 euro, care oferă satisfacția că măcar plătești pentru propria casă.
În prezent, un apartament cu două camere se închiriază cu minimum 200-250 euro dar, în funcție de zonă, poate ajunge chiar și la 500-600 euro/lună.
Spre exemplu, un apartament cu două camere, amplasat pe bulevardul Ferdinand, utilat și mobilat, se închiriază cu 320 euro/lună. Un apartament cu aceleași caracteristici, dar situat în zona Tomis II, este închiriat cu circa 250 euro/lună.
Chirii mai mici de 200 euro nu se găsesc decât la apartamentele din categoria "confort negativ", amplasate în zone ocolite de șansă și de atenția autorităților locale.
La apartamentele cu trei camere, pragul minim este de aproximativ 350 euro/lună. Dacă este amplasat în zone "bune", cum sunt centrul orașului sau Faleză Nord, apartamentele cu trei camere, care beneficiază de îmbunătățiri și de mobilier modern, pot ajunge și la 650 - 1.000 euro/lună.
La capitolul "4 camere", prețurile sunt atât de mari încât a ajuns să fie mai rentabil să închiriezi o cameră de hotel, cu mic dejun inclus și apă caldă non-stop.
Pragul minim este de 400 euro/lună, ceea ce înseamnă că apartamentul în cauză fie este situat în Brătianu, fie este mai mic decât o garsonieră din centru, fie are un proprietar destul de bătut în cap. În comparație, o cameră la un hotel de 4 stele din Berlin poate fi închiriată cu 15 euro/noapte (450 euro/lună).
Prețurile medii sar lejer de 500 euro/lună, mai ales dacă cei care le închiriază investesc în mobilier și utilități moderne.
"Chiriile ar trebui să scadă cu cel puțin 15-20% și să crească abia de la 1 iunie. Mulți proprietari au însă falsa impresie că prețurile sunt «europene» și că mulți constănțeni își permit să cheltuiască 50% din salariile lunare pe chirie", explică un agent imobiliar constănțean.
Astfel, având ca bază un salariu de 1.000 - 1.400 lei pe lună (250 - 300 euro) și luând în calcul valoarea medie a chiriilor, reiese că un constănțean obișnuit ar pierde minimum 50% din salariu dacă ar sta singur într-o garsonieră, cu încă o persoană într-un apartament cu 2-3 camere sau cu două persoane, într-un apartament cu 4 camere.
În concluzie, e bine de știut că majoritatea hotelurilor au program non-stop.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.8629 secunde