Apelul consumatorilor industriali de energie către liderii UE

227
Apelul consumatorilor industriali de energie către liderii UE - fondapelulconsumatorilorindustri-1640794146.jpg

Articole de la același autor

Industriile mari consumatoare de energie fac apel la liderii UE să abordeze rapid creșterea exponențială a prețurilor la energie. Perioada actuală de prețuri insuportabil de ridicate la energie în Europa subminează deja măsurile structurale menite să asigure o energie cu emisii scăzute de dioxid de carbon la prețuri accesibile, care este necesară pentru a îndeplini obiectivele Pactului ecologic al UE, se arată într-un comunicat de presă.

Criza prețurilor la energie a lovit majoritatea țărilor europene. În ultimele luni, prețurile la energie au crescut de patru până la cinci ori, atingând niveluri și mai ridicate în ultimele zile. În paralel, prețurile carbonului s-au triplat de la începutul anului.

Principalele motive ale acestei situații sunt speculațiile de pe piața financiară din partea actorilor financiari, inclusiv fondurile speculative și casele de tranzacționare a mărfurilor, dezechilibrele de pe piața gazelor naturale, scăderea sezonieră a producției de energie din surse regenerabile, reducerea producției de energie nucleară, închiderea minelor de cărbune și creșterea costurilor cu emisiile de carbon transferate în prețurile energiei electrice. Prin urmare, consumatorii industriali de energie au fost forțați să reducă sau să închidă temporar instalațiile.
 

Situația actuală a afectat grav competitivitatea și profitabilitatea operațiunilor europene din sectoarele mari consumatoare de energie, deoarece acestea sunt cele mai expuse la creșteri dramatice ale prețurilor. Costurile cu energia reprezintă o parte ridicată din costurile lor de producție și de activitate. Prin urmare, o perioadă prelungită de prețuri insuportabil de ridicate la energie ar putea duce la pierderi grave, la relocarea întreprinderilor europene și la o creștere a relocării emisiilor de dioxid de carbon. În plus, criza pune în pericol viitorul investițiilor fără emisii de dioxid de carbon și pune în pericol proiectele existente cu emisii scăzute de dioxid de carbon din Europa.
 

Sunt necesare acțiuni rapide pentru a asigura investițiile industriilor mari consumatoare de energie pentru a face față provocării legate de decarbonizare. În cazul în care nu se acordă o finanțare adecvată, decarbonizarea poate deveni o provocare și mai mare.


Există multe instrumente aflate la dispoziția liderilor UE pentru a aborda actuala criză energetică. Industriile mari consumatoare de energie solicită autorităților naționale să exploateze rapid întregul potențial al setului de instrumente prezentat de Comisia Europeană în octombrie 2021. În plus, sunt necesare acțiuni urgente la nivelul UE pentru a permite întreprinderilor afectate să depășească această situație, care se preconizează că va dura mai multe luni, și să continue să investească în tranziția energetică în Europa.
 

În cele din urmă, situația actuală ilustrează necesitatea unei reforme a Directivei privind sistemul de comercializare a certificatelor de emisii, care să includă măsuri menite să asigure o protecție eficace împotriva relocării emisiilor de dioxid de carbon și care să prevină creșterea bruscă a prețurilor EUA, care ar avea un impact negativ asupra costurilor energiei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1869 secunde