Ministerul Economiei:

ArcelorMittal și Enel sunt decise să rămână în proiectul Cernavodă

297
ArcelorMittal și Enel sunt decise să rămână în proiectul Cernavodă - 13598cfac0c956311e5510109878824d.jpg
Companiile rămase în proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 ale centralei de la Cernavodă, ArcelorMittal, Enel și Nuclearelectrica, sunt decise să continue investiția, potrivit Ministerului Economiei.
Companiile semnatare ale Acordului Investitorilor au avut, ieri, o întâlnire, după ce grupurile energetice RWE (Germania), GDF Suez (Franța-Belgia) și Iberdrola (Spania) au anunțat, printr-un comunicat comun, că se vor retrage din proiect, motivând incertitudinile economice și privind piața energiei.
"Trei dintre investitori au anunțat la reuniune că se vor retrage din proiect, din motive ce țin de strategia fiecărei companii. Companiile rămase în proiect, Nuclearelectrica, Arcelor Mittal și Enel, și-au reafirmat decizia de a continua proiectul", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
Instituția amintește că, la finele anului trecut, Comisia Europeană a emis o opinie favorabilă referitoare la această investiție.
Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Karoly Borbely, a declarat că autoritățile discută cu companii din SUA, Canada și Rusia posibilitatea ca acestea să preia acțiuni în firma care construiește reactoarele nucleare 3 și 4 la Cernavodă, după ce grupurile europene CEZ, Iberdrola, RWE și GDF SUEZ au renunțat la proiect.
Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat că proiectul de la Cernavodă rămâne unul prioritar pentru România.
La rândul său, Tudor Șerban, consilier al ministrului Economiei, a declarat că România va căuta noi investitori pentru construcția celor două reactoare.
Construcția unităților 3 și 4, ale cărei costuri sunt evaluate la patru miliarde de euro, este derulată de firma mixtă EnergoNuclear, în care statul, prin Nuclearelectrica, deține participația majoritară.
Primul investitor care a anunțat că se retrage din proiect a fost grupul ceh de utilități CEZ, care avea o participație de 9,15% în EnergoNuclear. CEZ și-a anunțat această intenție în septembrie 2010.
Unitățile 3 și 4 ar dubla, în cazul în care vor fi construite, puterea instalată a centralei de la Cernavodă, la circa 2.800 MW și ar asigura, împreună cu cele două reactoare funcționale, aproximativ 40% din energie produsă la nivel național.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7066 secunde