ASF avertizează: Investițiile în criptoactive presupun și riscuri mari!

Joi, 14 Ianuarie 2021
164
Autoritatea de Supraveghere Financiară atrage atenția asupra faptului că tranzacțiile cu criptoactive, dar și investițiile în astfel de instrumente presupun riscuri ridicate, în contextul în care, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în România nu există legislație specifică în vigoare care să reglementeze asemenea operațiuni, se arată într-un comunicat de presă.
Comisia Europeană a publicat recent un proiect de regulament pentru piețele de criptoactive prin care dorește reglementarea acestora. Documentul definește tipurile de token-uri, care intră sub incidența regulamentului, și stabilește o serie de cerințe aplicabile emitenților de token-uri.
Alte capitole importante ale proiectului de regulament vizează condițiile de autorizare și de funcționare a furnizorilor de servicii de criptoactive, cerințele în materie de transparență și publicare de informații pentru emiterea de criptoactive și admiterea la tranzacționare a acestora, precum și interdicțiile și cerințele pentru prevenirea abuzului de piață în legătură cu criptoactivele.
Un aspect important de remarcat este faptul că regulamentul nu se aplică în cazul în care un criptoactiv este asimilat unui instrument financiar, așa cum sunt acestea definite de legislația în vigoare, și în cazul în care un criptoactiv este asimilat unei monede electronice, așa cum este aceasta definită în legislația în vigoare, precum și în alte situații bine definite.
Prin acest proiect de regulament, încă în dezbatere, se urmărește încurajarea inovației la nivelul UE prin eliminarea incertitudinilor cu privire la aceste piețe, clarificarea unor aspecte importante pentru bunul mers al piețelor de criptoactive și punerea bazelor unui cadru de dezvoltare uniform la nivelul Uniunii Europene.
De asemenea, în proiectul de regulament sunt menționate și detalii despre competențele conferite autorităților naționale, precum și cele conferite EBA și ESMA în materie de criptoactive.


Pagina a fost generata in 0.2835 secunde