Avertismentul ANAF pentru cei ce gestionează banii publici

409
Avertismentul ANAF pentru cei ce gestionează banii publici - avertismentulanaf-1486402857.jpg

Articole de la același autor

Șeful PSD, Liviu Dragnea, și Guvernul Grindeanu au reușit să facă din lupta împotriva corupției tema principală de dezbatere a societății românești. Discuțiile sunt cu atât mai importante cu cât Parlamentul urmează să voteze bugetele statului pe anul 2017, care vor fi puse la dispoziția celor aflați la putere. 


Interesant este faptul că, pe fondul acțiunilor de protest împotriva ata-curilor Puterii la adresa statului de drept și a Justiției, Agenția Națională pentru Administrare Fiscală a venit cu precizări care ar trebui să dea de gândit celor ce gestionează banii publici. 


"Toți conducătorii de instituții care depășesc limitele creditelor de angajament sau utilizează alocările bugetare în alte scopuri răspund în fața legii penale. Regulile și limitele cheltuielilor instituțiilor publice centrale din România (agenții, ministere) sunt prevăzute de Legea finanțelor publice (Legea nr.500/2002 cu modificările și completările ulterioare) și de Legea anuală a bugetului dezbătută astăzi. Regulile și limitele cheltuielilor instituțiilor publice locale din România (primării, consilii locale, consilii județene) sunt prevăzute de Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale și de bugetele proprii ale acestora. 


Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.9/2017 respectă întocmai exi-gențele celor două legi menționate anterior și suspendă doar obligația de evidențiere formală a creditelor de angajament aferente programelor anuale. Trebuie precizat faptul că atât bugetul pentru 2016, elaborat de guvernul trecut, cât și bugetul pentru anul 2017, dezbătut astăzi, au fost redactate în aceste condiții."


Pentru asigurarea derulării în bune condiții a contractelor multianuale pentru realizarea obiectivelor de investiții în infrastructură, comisiile reunite ale Parlamentului au adoptat următorul amendament: 


"Pentru anul 2017, angajarea cheltuielilor pentru finanțarea acțiunilor anuale se face în limita creditelor bugetare aprobate, cu excepția acțiunilor pentru care prezenta lege prevede distinct credite de angajament". 


De asemenea, pentru clarificarea prevederilor specifice legilor bugetare și pentru eliminarea oricărei posibilități de interpretare, comisiile reunite au adoptat următorul amendament, care precizează în mod expres că se menține răspunderea în fața legii pentru cheltuirea banului public: 


"În anul 2017 prevederile alineatelor (1), (2), (3) și (4) ale Art. 4 din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, se aplică de către toate instituțiile și autoritățile publice". 


În cadrul dezbaterilor, reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice au susținut amendarea proiectului Legii bugetului de stat cu cele două amendamente. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 01 Februarie 2017
Stire din Economie : Economia, pe scurt
Miercuri, 01 Februarie 2017
Stire din Economie : Info fiscalitate: proceduri privind TVA
Marţi, 31 Ianuarie 2017
Stire din Economie : Șeful ANAF pune vămile sub lupă
Pagina a fost generata in 0.4641 secunde