Banii din droguri se albesc la jocurile online

974
Parlamentul European a constatat că, în ciuda recomandărilor internaționale și directivelor UE, spălarea de bani prosperă. Mai mult, infractorii au devenit mai rapizi, grație noilor tehnologii.


Deputații europeni au examinat problema alături de experți, în cadrul unei audieri publice, organizate de comisia pentru combaterea crimei organizate.

Spălarea de bani ia diferite forme: tranzacții fictive, false câștiguri la jocurile de noroc online, abuzarea serviciilor bancare online etc. Banii spălați reprezintă 2,7% din PIB la nivel mondial.

Jocurile de noroc online reprezintă metoda perfectă. Rețeta e următoarea, a explicat Ingo Fiedler, de la Universitatea din Hamburg, în cadrul audierii de la Parlamentul European: câștigul din traficul cu droguri e depus într-o bancă dintr-un paradis fiscal. Apoi, se deschide un cont de jocuri de noroc online cu acest cont. În timpul partidelor, jucătorul transferă banii în contul său real. Câștigurile de la jocurile de noroc nu sunt impozitate. Costurile și vizibilitatea reduse din cadrul jocurilor online încurajează crima organizată.

Criza financiară a paralizat împrumuturile inter-bancare, ducând la o cerere crescută de lichidități. Organizațiile mafiote bogate s-au folosit de această situație pentru a penetra sectorul bancar. Băncile vinovate pentru spălarea de bani rămân, de obicei, nepedepsite, a arătat Antonio Maria Costa, fost sub-secretar general ONU.

Euro-deputatul italian Salvatore Iacolino, de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), pregătește un raport pe această temă. Acesta va deveni baza armonizării legislației din Uniunea Europeană. La rândul ei, Comisia Europeană are în vedere să propună o nouă directivă privind paradisurile fiscale, la începutul anului 2013.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.333 secunde