Bătălie pentru șefia Uniunii Județene a Cooperativelor Meșteșugărești Constanța

653
Bătălie pentru șefia Uniunii Județene a Cooperativelor Meșteșugărești Constanța - 0cbc189c2bdc4ba85b926494e4004d65.jpg

Articole de la același autor

Uniunea Județeană a Cooperativelor Meșteșugărești Constanța își desemnează, astăzi, președintele. Mandatul actualului șef, Călimente Moisi, s-a încheiat. Pentru fotoliul rămas liber s-au depus vreo șase candidaturi. Altele ar putea fi anunțate chiar în cadrul adunării generale de alegeri.

Lucrat de "mafia cooperatistă"
Competiția se anunță deosebit de animată. Sarcina "electorilor" - președinții celor 40 de societăți cooperative meșteșugărești din județul Constanța - nu va fi prea ușoară. Niciodată nu este simplu să stabilești cine îți poate reprezenta mai bine interesele, cine are cel mai bun program și dacă îl va duce la îndeplinire.
Intervievat de ziarul "Cuget Liber", Călimente Moisi nu a exclus posibilitatea de a candida, la cei 72 de ani ai săi, pentru un nou mandat.
Fostul deputat Ștefan Giuglea, care a deținut timp de 13 ani președinția cooperativei "Muncă și Artă", nu a făcut un secret din intrare sa în competiție.
El a denunțat "mafia cooperatistă", care, profitând de încetarea mandatului său de parlamentar, a reușit să-l scoată din structurile de conducere ale cooperației meșteșugărești. În prezent, el se află la cârma cooperativei "Artă și Meșteșug", înființată în 2005, "căreia aceeași mafie i-a refuzat asocierea în UJCM Constanța".

"Halvița" UJCM
Am încercat să aflăm de ce există un atât de mare interes pentru președinția UJCM Con-stanța. Călimente Moisi susține că, în esență, funcția este de reprezentare, de informare, de participare la reuniunile organismelor superioare ale cooperației meșteșugărești și de realizare a legăturii cu Ministerul IMM-urilor. Odată cu apariția Legii 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, spune el, uniunile județene și-au pierdut dreptul de control asupra unităților cooperative membre.
Dacă este vorba de o funcție care presupune numeroase ședințe, care nu oferă putere titularului ei, de ce este atât de mult râvnită? Merită să lupți pentru ea, chiar și la vârsta de 72 de ani? O fi vorba de o leafă grasă? "Salariul este confidențial!" – spune Călimente Moisi. După știința noastră, nu depășește 3.500 de lei; o sumă mică pentru cei din lumea afacerilor.
"Halvița" este cu totul alta. "Președinția uniunii asigură controlul asupra unor spații comerciale - afirmă Ștefan Giuglea. UJCM n-ar mai trebui să dețină asemenea spații. Ele ar trebui să fie administrate de o unitate cooperatistă, iar dacă voi ajunge la conducerea uniunii, aceasta va fi una dintre măsurile pe care le vom adopta. Pe de altă parte, vreau să pun uniunea cu adevărat în slujba cooperatorilor, să le reprezinte în mod real interesele și să atragă finanțări europene pentru ei."
În opinia sa, unii dintre candidați vor să ajungă la șefia uniunii pentru a nu schimba nimic și a menține controlul "mafiei cooperației" asupra patrimoniului.
UJCM cuprinde 40 de societăți cooperative, cu un număr de circa 2.000 de lucrători. Prestațiile acestora acoperă un spectru larg de activități: confecții îmbrăcăminte, lăcătușerie, tâmplărie, reparații electrocasnice, instalații electrice și sanitare, reparații auto, tapițerie, marochinărie, producție de pavele, construcții.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5713 secunde