Prin desființarea celor 189 de taxe,

Birocrația fiscală se reduce cu 40%

3391
Birocrația fiscală se reduce cu 40% - e7d5d2680db41c2f20b454ca2ef90401.jpg
În ultimele ședințe de guvern, au fost comasate și eliminate un total de 189 de taxe, pentru a reduce birocrația și a simplifica procedurile de plată a obligațiilor la bugetul de stat. În același timp, prim-ministrul României, Emil Boc, a declarat că cetățenii vor economisi 75 milioane de euro, prin desființarea și comasarea taxelor parafiscale.

Din cele 189 taxe, 42 au fost eliminate, restul fiind comasate sau reduse ca și cuantum. "Am simplificat procedurile birocratice cu aproape 40% în ceea ce privește aceste taxe, care ne omoară în fiecare zi, ne consumă timp energie și ne stresează", a explicat Emil Boc, într-o emisiune televizată.
Astfel, conform datelor Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Constanța, tarifele de eliberare a documentelor de către Casa de Pensii și alte Drepturi de Asigurări Sociale au fost comasate, într-unul singur, conform deciziei oficialilor de la București. Taxa de eliberare a informațiilor despre o persoană fizică sau juridică, plătită la sediul Registrului Comerțului, a fost eliminată, prin hotărâre de guvern, a spus reprezentantul DGFP de la "Asistență Contribuabili", Doinița Radu.
Și procedura de obținere a autorizațiilor pentru lucrările de cadastru au fost simplificate. Taxele de recepție a lucrărilor, de furnizare a informațiilor privind rețelele de referință și de consultanță, au fost comasate într-o taxă unică.
9 taxe de autorizare din domeniul sănătății au fost eliminate, iar 13 au fost redenumite și comasate.
17 tarife și comisioane din domeniul muncii, ce țin de eliberarea, autorizarea anumitor documente de inspecție a muncii și de consultanță, au fost comasate și redenumite, conform ordinului de guvern din 26 mai 2009.
Tarifele pentru cursurile obligatorii ale personalului navigant maritim și maritim portuar în materie de siguranță, pentru cursurile de certificare a personalului din compartimentul electric, au fost comasate, existând doar un singur tarif. În plus, taxa de înscriere la cursul de specializare VTS, de 3.803 lei, a fost eliminată.
Cele mai multe taxe comasate și eliminate aparțin Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, 53 la număr. 5 dintre acest taxe au fost eliminate, printre care avizul de mediu pentru autorizarea îngrășămintelor, de 50 de euro și cel de omologare a produselor de protecție a mediului, de 400 de euro.
În domeniul agriculturii, au fost modificate 35 de taxe parafiscale. Au fost eliminate 10 comisioane ale autorității sanitar-veterinare ce țin de autorizare și analizele de laborator. 9 taxe de autorizare ale Ministerului Agriculturii au fost comasate.
Măsura va subția bugetul de stat cu 75 de milioane de euro. "Pentru multe din aceste taxe ne costa mai mulți bani să le adunăm, decât valoarea lor. Deci, de fapt, economisim o sumă de bani pentru că nu mai cheltuim noi de la buget bani pentru a încasa acele taxe", a explicat premierul.
Măsurile anti-criză de debirocratizare a sistemului vor continua și în viitor. "Ministerul Finanțelor are misiunea să pregătească până la 1 septembrie un nou set de propuneri pentru comasarea, reducerea și simplificarea restului de taxe pe care astăzi le mai avem în vigoare", a mai spus Emil Boc.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1773 secunde