Blocul Național Sindical strânge semnături pentru modificarea Codului muncii

370
Blocul Național Sindical strânge semnături pentru modificarea Codului muncii - dumitrucostin6-1349610720.jpg
Lupta sindicatelor pentru o legislație a muncii mai bună se mută din zona protestelor de stradă, care nu au dat niciun rezultat până în prezent, pe tărâmul inițiativelor legislative.

În data de 15 octombrie 2012, Blocul Național Sindical lansează campania națională pentru strângerea de semnături în vederea modificării actualului Cod al muncii. Acțiunea este o premieră pentru societatea civilă din România, în general, și pentru mișcarea sindicală în particular, iar reușita ei va demonstra maturizarea organizațiilor profesionale.

Se știe că guvernarea de dreap-ta a dus o politică transparentă de pulverizare a mișcării sindicale, de destructurare a federațiilor și confederațiilor. Pe de altă parte, ea a operat schimbări legislative care au dezechilibrat relația dintre muncă și capital, în defavoarea celei dintâi.

Patronatul autohton s-a declarat adversarul multora dintre modificări, considerând că ele afectează calitatea forței de muncă, dinamica ei pe piață și motivația muncii. La unison, sindicatele și patronatele au acuzat fosta putere că servește interesele companiilor multinaționale, în dauna lucrătorului român.

Schimbările legislative operate de Cabinetul Boc în legislația muncii nu au făcut să crească gradul de ocupare a forței de muncă și nici să dispară munca la negru. În fapt, ele au avut efecte perverse: au stimulat desființarea locurilor de muncă, creșterea numărului șomerilor și a migrației externe a forței de muncă.

Mișcarea sindicală și-a legat speranțele de guvernarea USL, dar promisiunile acesteia au rămas, până în prezent, la stadiul bunelor intenții. Săptămâna trecută, Cartel Alfa a sancționat atitudinea Guvernului Ponta prin pichetarea prefecturilor din toate județele țării.

Blocul Național Sindical, împreună cu o echipă de experți coordonată de profesorul dr. Alexandru Athanasiu, a elaborat un proiect de lege care corectează erorile din actualul Cod al muncii și echilibrează relația dintre angajat și angajator, punând totodată legislația muncii din România în acord cu prevederile Constituției, cu directivele europene, convențiile OIM și prevederile Cartei Sociale Europene Revizuite.

"Începând cu data de 15 octombrie 2012 orice persoană nemulțumită de prevederile abuzive ale Codului muncii poate semna tabelul de susținere pentru proiectul BNS, disponibil la sediile filialelor județene ale confederației. După strângerea celor 100.000 de semnături necesare, BNS va înainta parlamentului proiectul de lege pentru a fi dezbătut și adoptat" - a anunțat conducerea confederației.

Pe lângă modificarea Codului muncii, pe lista de priorități pe termen scurt ale BNS se mai află încă trei proiecte de lege menite să corecteze erorile din legislația muncii și să completeze setul de "instrumente" pe care lucrătorii le au la dispoziție pentru a-și apăra drepturile.

"Până la sfârșitul anului, vor fi lansate în dezbatere publică și promovate: proiectul de lege privind negocierile colective, proiectul de lege privind conflictele de muncă și proiectul de lege privind ratificarea Protocolului Adițional la Carta Socială Europeană Revizuită. Acest ultim document va permite formelor organizate ale societății civile (sindicate, patronate, ONG-uri) să depună plângeri colective către Comitetul European pentru Drepturi Sociale, drept refuzat de circa 12 ani, deși Carta Socială Europeană Revizuită a fost ratificată încă din 1999. Toate demersurile pe care Blocul Național Sindical le va face în următoarele două luni în vederea modificării și completării legislației muncii și a celei subsecvente se înscriu în linia promovării valorilor muncii decente ce stau la baza Europei Sociale" - precizează BNS.

Acțiunea pentru reintrarea României în "legalitate" în raport cu valorile sociale europene va fi de lungă durată, iar de va fi nevoie va fi susținută chiar și cu proteste de stradă, avertizează conducerea confederației.

Campania BNS pentru modificarea Codului muncii va fi lansată public, la sediul BNS, din București, în data de 15 octombrie 2012, în cadrul unei conferințe de presă susținută de Dumitru Costin, președintele confederației.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5518 secunde