BNR a majorat pentru a doua oară în 2018 dobânda de referință

126
BNR a majorat pentru a doua oară în 2018 dobânda de referință - mugur-1518014734.jpg

Articole recomandate

BNR a decis astăzi majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an de la 2% pe începând cu 8 februarie 2018 și a decis și majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit de la 1,25% la 1% pe an. Totodată rata dobânzii aferente facilității de creditare a fost majorată la 3,25% de la 3%.


Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 8 februarie 2018, se arată într-un comunicat de presă al instituție.


De asemenea, instituția a mai decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an de la 1% pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3,25% pe an, de la 3% pe an.


O altă hotărâre vizează păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.


Decizia BNR reprezintă o veste neplăcută pentru cei care plănuiesc să se împrumute anul acesta de la bănci. De altfel, analiștii financiari estimează că dobânda de referință va continua să crească până la 3%, pe fondul temerilor privind inflația.


Teodorovici, despre impact: Fie o creștere a inflației, fie a ROBOR


Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, consideră că orice majorare a dobânzii în zona politicii monetare e de luat în seamă, pentru că ar putea genera fie o creștere a inflației, fie a ROBOR.


Întrebat la Parlament dacă o nouă majorare a dobânzii de referință îl îngrijorează, Teodorovici a spus: "Orice înseamnă creștere pe această zonă e într-adevăr de luat în seamă; o îngrijorare mai mare sau mai mică în funcție de impactul pe care poate să îl aibă: fie o creștere a inflației, fie a ROBOR și nu numai. Dar hai să vedem datele oficiale și apoi discutăm".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 06 Februarie 2018
Stire din Economie : Dolarul a înghițit 2,63 bani
Pagina a fost generata in 1.5341 secunde