Relaxarea creditării continuă

BNR a redus dobânda cheie la 8%, minimul anului

302
BNR a redus dobânda cheie la 8%, minimul anului - c51bf93c175bd56cd3b60081377ab356.jpg
Banca Națională a României (BNR) a continuat procesul de relansare a creditării, coborând ieri dobânda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 8%, un minim al ultimelor șapte luni.

De asemenea, BNR a menținut nivelul rezervelor minime obligatorii ale băncilor (15% la lei și 30% la valută), conform așteptărilor analiștilor.
Noul nivel al dobânzii de politică monetară intră în vigoare de astăzi, fiind un minim din februarie 2008, când dobânda era de 10,25%.
Consecința directă - cererea pentru lei a crescut puternic, cursul de referință afișat ieri de banca centrală fiind de 4,1851 lei/euro, cel mai scăzut nivel al ultimelor patru luni.
BNR nu mai afișase un curs atât de scăzut din 1 iulie, când a fost de 4,1817 lei/euro.
Cursul de referință afișat ieri de BNR arată aprecierea cu peste un ban (0,24%) a leului, până la 4,1851 lei/euro, la cel mai scăzut nivel din ultimele patru luni, aprecierea survenind după ce banca centrală a anunțat că a scăzut rata dobânzii de politică monetară în ton cu așteptările.
Banca Națională a României (BNR) nu a mai afișat un curs de referință atât de scăzut pentru leu față de moneda europeană din 1 iunie, când era de 4,1817 lei/euro.
Este a cincea micșorare efectuată de BNR în acest an, după cele din februarie (de la 10,25 la 10%), mai (9,5%), iunie (9%) și august (8,5%).
În urma hotărârii, scad și dobânzile la facilitatea de creditare (credit Lombard), de la 12,5% la 12% pe an, și la facilitatea de depozit, de la 4,5% la 4%.
Banca centrală a mai anunțat că va continua "să monitorizeze atent evoluțiile interne și ale mediului economic internațional, astfel încât să asigure realizarea și menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu".

Ultimul ședință a mandatului actual
Pentru Consiliul de Administrație al BNR, format din nouă membri, ședința de politică monetară de ieri a fost ultima, mandatul lor expirând pe 10 octombrie. Potrivit propunerilor anunțate de partidele parlamentare, trei sau patru membri ai actualului CA ar putea fi schimbați în noul mandat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4778 secunde