BNR menține neschimbată dobânda de politică monetară

310
BNR menține neschimbată dobânda de politică monetară - bnr-1546958561.jpg

Articole de la același autor

Ședința din 8 ianuarie 2019 a consiliului de administrație al Băncii Naționale a României a fost așteptată cu mult interes de bancheri, fiind prima reuniune după legiferarea "taxei pe lăcomie". Cum era de așteptat, conducerea băncii centrale a decis: menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an;

menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare la 3,50 la sută pe an. De asemenea, vor fi păstrate nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Consiliul a administrație a constatat că rata anuală a inflației a coborât la 3,43%, în noiembrie 2018 (de la 5,03% în luna septembrie și 4,25%, în octombrie), revenind în intervalul de variație al țintei staționare, pe fondul unor efecte de bază și al conduitei atent calibrate a politicii monetare. Efectele de bază dezinflaționiste au marcat în principal evoluția prețurilor volatile și a celor administrate, influențate și de scăderile consemnate în luna noiembrie pe segmentul combustibililor și pe cel al legumelor și fructelor.

Creșterea economică în trimestrul III 2018 a continuat să se accelereze ușor în termeni anuali, până la 4,3%, de la 4,1%, în trimestrul anterior, exclusiv pe seama creșterii mult peste așteptări a producției agricole.

Exportul net și-a mărit contribuția negativă la dinamica PIB, pe fondul încetinirii relativ mai pronunțate a creșterii exporturilor de bunuri și servicii, determinând, alături de deteriorarea balanței veniturilor primare și a celei a veniturilor secundare, accelerarea creșterii deficitului de cont curent față de perioada similară a anului anterior.

Cotațiile relevante ale pieței monetare interbancare și-au restrâns ecartul pozitiv față de rata dobânzii de politică monetară în ultimele două luni din 2018, iar cursul de schimb leu/euro a rămas relativ stabil până spre finalul anului 2018.

Creditul acordat sectorului privat și-a accelerat creșterea anuală în luna octombrie, iar în luna noiembrie s-a temperat ușor, media acestei creșteri rămânând marginal superioară celei din trimestrul III. Evoluția a fost susținută de relativa revigorare a dinamicii creditului acordat societăților nefinanciare – pe seama componentei în valută –, precum și de prelungirea ritmului înalt de creștere al celui destinat populației, în ușoară încetinire totuși față de trimestrul III. Ponderea creditului în lei în total credit neguvernamental s-a majorat la 65,6%, în luna noiembrie, de la un minim de 35,6%, în mai 2012.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 09 Ianuarie 2019
Stire din Economie : Euro a câștigat 0,11% în lupta cu leul
Pagina a fost generata in 0.8861 secunde