Concurs BNR susține că România a făcut import de inflație

187

Articole de la același autor

Banca Națională a României a dat publicității raportul trimestrial asupra inflației. Potrivit acestuia, inflația anuală a scăzut nesemnificativ, de la 8,63%, în martie 2008, la 8,61%, în iunie 2008. Oficialii BNR consideră că rata inflației are o evoluție relativ constantă, fără șocuri, dar este în afara țintei stabilite pentru acest an, de 3,8%.
Factorii determinanți în menținerea unui indice ridicat al inflației sunt considerați a fi: tensiunile acumulate pe piața agroalimentară, escaladarea prețului petrolului pe piețele internaționale și majorarea costului forței de muncă. BNR apreciază că, odată cu mărfurile tot mai scumpe intrate în țară, România a făcut import de inflație. Pe de altă parte, prețul importurilor a fost marcat și de evoluția cursului de schimb leu – euro.
Conform teoreticienilor BNR, un rol negativ l-a avut creșterea alertă a cererii, ca urmare a faptului că populația a beneficiat de venituri disponibile pentru consum și din cauza creditului acordat sectorului privat.
BNR consideră că ținta de inflație trebuie revizuită. Ea se așteaptă la un exces de cerere pe piață, din cauza accelerării creșterii economice în semestrul II, a continuării creșterii salariilor în ritm superior creșterii productivității muncii și a viitoarei majorări a pensiilor. În schimb, prețurile importurilor și ale unor produse alimentare ar putea să se reducă și să acționeze în sens pozitiv.
Inflația de 8,6% din România este depășită de cea din Islanda (12,7%), Africa de Sud (11,6%), Filipine (11,4%), Indonezia (11%), Turcia (10,6%) și Chile (9,5%).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9512 secunde