Boc și Tăriceanu își scot ochii cu programe anticriză

222
Fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, în fața Parlamentului, că Guvernul Boc nu are un program anticriză. El a criticat limitarea deficitului bugetar la 2% și a propus reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 15%, a TVA de la 19% la 15%, diminuarea cu 2% a contribuției la asigurările sociale, precum și creșterea fondurilor alocate marilor programe de investiții: construirea de locuințe sociale, programul Fermierul, acordarea de garanții și stimulente suplimentare pentru sectorul privat.
În replică, premierul Emil Boc i-a reamintit că programul anticriză a fost votat de Parlament odată cu aprobarea Legii bugetului pe 2009. El i-a reproșat lui Tăriceanu că a lăsat moștenire un deficit de 5,2% la bugetul de stat și datorii de peste 6 miliarde euro, că a risipit alte 3 miliarde euro de la fondul național de dezvoltare, bani proveniți din privatizare, că nu a reușit să asigure absorbția fondurilor structurale și că a realizat doar 5 km de autostradă.
Boc a făcut retrospectiva măsurilor anticriză. Astfel, vor fi alocate 10,2 miliarde de euro pentru investiții. Unele dintre acestea, precum, marile proiecte rutiere, au fost demarate deja, printre ele numărându-se autostrada Cernavodă – Constanța. Premierul a afirmat că guvernul liberal nu a consumat niciun cent din banii primiți de la Banca Europeană de Investiții pentru această lucrare și altele asemenea.
Programul de reabilitare termică a blocurilor are alocate 360 milioane de lei, pentru 50.000 de apartamente, a afirmat Boc. Deja, există solicitări pentru 11.000 de apartamente și se va aplica regula "primul venit – primul servit". Investițiile din învățământ prevăd, printre altele, reabilitarea a 2.000 de școli.
În domeniul fiscalității, va fi menținută cota unică și vor fi desființate o serie de taxe și tarife. De asemenea, nu va fi impozitat profitul reinvestit.
Printre măsurile sociale, premierul a reamintit acordarea pensiei sociale minime de 350 de lei, compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionarii cu pensii de până la 600 de lei, susținerea cu 50% a formării profesionale continue pentru angajați și șomeri, înghețarea salariilor demnitarilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2248 secunde