Concurs BRD-Groupe Société Générale, amendată cu 19 milioane de lei de Consiliul Concurenței

92
BRD-Groupe Société Générale, amendată cu 19 milioane de lei de Consiliul Concurenței - 17037e652480347d4c1ac09ccac275ba.jpg

Articole de la același autor

TCE 3 Brazi SRL nu este unicul agent economic din România care a fost sancționat de Consiliul Concu-renței pentru obstrucționarea inspecției inopinate. Inspectorul de concurență coordonator Ioan Bădică a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", că BRD-Groupe Société Générale a fost sancționată din același motiv.
Potrivit acestuia, la sfârșitul lunii octombrie 2009, în cursul investigației derulate de Consiliul Concurenței, o echipă s-a prezentat pentru a efectua inspecția inopinată la sediul central al băncii comerciale. Pentru că au fost ținuți timp de trei ore la ușă, inspectorii au sancționat instituția financiară, aplicând o amendă de 19 milioane de lei.
Funcționarii băncii au invocat drept motiv al întârzierii accesului faptul că aveau obligația să anunțe, mai întâi, conducerea din Franța. Reprezentanții Consiliul Concurenței au avut altă opinie. Ei au considerat că cele trei ore de așteptare au anulat caracterul inopinat al inspecției, că ar fi putut fi răgazul pentru a ascunde anumite probe.
BRD-Groupe Société Générale a contestat sancțiunea. Mai mult, avocații săi au reclamat neconstituționalitatea unor prevederi din Legea concurenței. Dacă solicitarea lor ar fi admisă de Curtea Constituțională, spune Ioan Bădică, instituțiile statului (Garda Financiară, Direcția Generală a Finanțelor Publice, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Consiliul Concurenței și chiar organele de poliție) nu ar mai putea intra în sediul societăților comerciale fără mandat eliberat de un judecător.
Consiliul Concurenței reamintește faptul că: "Inspecția inopinată reprezintă cel mai important instrument de investigație al autorității de concurență, datorită eficienței sale în obținerea probelor asupra săvârșirii de practici anticoncurențiale. Conform legii, în cazul în care o societate refuză să se supună inspecției, Consiliul Concurenței poate aplica amenzi în valoare de până la 1% din cifra de afaceri totală realizată de societate, în anul anterior sancționării."

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6208 secunde