Buget de 9 miliarde lei pentru Ministerul Agriculturii, în 2010

568
Buget de 9 miliarde lei pentru Ministerul Agriculturii, în 2010 - fbfc31862ac2646a6e7d53e8c2f2aa35.jpg
Potrivit proiectului de buget pentru 2010, Ministerul Agriculturii (MADR) va primi 9 miliarde lei, beneficiind de cea mai mare creștere din rândul ministerelor, cu aproape 43% mai mult față de 2009, când bugetul MADR a fost de 6,3 miliarde lei. Din această sumă, 3,6 miliarde reprezintă fonduri externe nerambursabile.

Primul ministru Emil Boc a specificat în ședința de guvern de săptămâna trecută că agricultura este o prioritate pentru actualul guvern. "Obiectivul nostru este ca România să devină, din țară importatoare de produse agroalimentare, o țară exportatoare", a precizat Emil Boc.
Totuși, noul ministru al Agriculturii, Mihai Dumitru, este nemulțumit de valoarea bugetului alocat agriculturii. "Propunerea de buget nu mă satisface absolut deloc. Este un buget foarte sărac, care reflectă realitatea economico - financiară, pentru că trebuie să respecte restricțiile Fondului Monetar Internațional și Comisiei Europene. Voi cere sprijin colegilor din Parlament și solidaritate fermierilor pentru a obține o majorare a acestuia și a permite ministerului să funcționeze cel puțin decent", a explicat Mihai Dumitru.
Fostul expert de la Comisia Europeană a început deja să-și contureze strategia pe care o va aborda din 2010. Astfel, pentru reducerea cheltuielilor, ministrul ia în calcul desființarea Agenției Domeniilor Statului (ADS).
"Se numește Agenția Domeniilor Statului, va trebui să văd câte domenii ale statului mai sunt și dacă mai este sau nu nevoie de o instituție care să le gestioneze. Dacă situația o va impune, vom merge chiar pe desființarea ei sau pe gestionarea diferită a resursei pentru care a fost creată", a spus Mihai Dumitru.
Totodată, MADR va avea doar doi secretari de stat și un secretar general, pentru a se încadra în bugetul de cheltuieli de anul viitor. Astfel, vor fi eliminate posturile de subsecretar de stat și subsecretar general adjunct. "Atât ne permite planul de austeritate. Sper ca aceștia să fie alături de mine în realizarea planului de modernizare a ministerului, în adaptarea acestuia la un model european de lucru", a mai declarat noul ministru al agriculturii.
Unul din secretarii de stat ar putea fi Adrian Rădulescu, actualul președinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). De asemenea, pentru funcția de secretar general va fi propus Sorin Chelmu, care a mai ocupat această funcție în perioada mandatului lui Dacian Cioloș.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5799 secunde