Bugetul pe 2024 intră în coaliție, anunță Marcel Boloș. Pe ce se bazează construcția legii bugetului

300
Bugetul pe 2024 intră în coaliție, anunță Marcel Boloș. Pe ce se bazează construcția legii bugetului - marcelbolos-1698420946.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a declarat vineri că „există o perspectivă a primelor discuții” despre construcția bugetului pentru anul 2024.
Discuțiile se vor purta, în primul rând, în coaliția de guvernare, pentru că aceasta este cea care hotărăște când și în ce formă va ieși proiectul de buget.


“Coaliția de guvernare este cea care decide rostul nostru, al Ministerului de Finanțe, să avem varianta de proiect de buget elaborat și derulat conform tehnicilor bugetare pe care le parcurgem”, a spus ministrul de Finanțe.


Conform ministrului Boloș, sunt două „realități” care vor sta la baza noului buget, „că vrem, că nu vrem” și acestea țin de reformele cuprinse în PNRR. Prima este reforma pensiilor generale și a doua este cea a salarizării unice.
Dar, nu numai atât. Și „realitatea cu care ne vom confrunta la sfârșitul anului, în privința deficitului bugetar” va fi un element important de care ministrul va ține cont.


Și în ceea ce privește momentul în care va fi trimisă legea bugetului de stat Parlamentului există două realități. Ministrul își dorește ca bugetul să fie votat anul acesta, întrucât la anul sunt alegeri și „fiecare va dori să-și lase amprenta”.


“De săptămâna viitoare, vor începe cred, sper, în coaliție, pentru că, din punctul meu de vedere, proiectul de lege privind bugetul de stat ar trebui să fie trimis la Parlament în cursul acestui an pentru că sunt două realități. O realitate este cea legată de ajustarea programului de convergență (…) cu ținta de deficit bugetar ajustată și a doua realitate este cea a anului electoral 2024, care nu cred că ar fi foarte indicat să discutăm despre aprobarea bugetului în condițiile în care fiecare va dori să-și lase amprenta asupra bugetului și asupra alocărilor de fonduri, pentru cheltuielile publice”, a mai spus ministrul, potrivit gandul.ro


În contextul discuțiilor despre deficit, ministrul Boloș și-a exprimat dorința ca modelul de finanțe al României să fie „unul sănătos, în care investițiile să fie motorul creșterii economice și nu consumul alimentat din datoria publică”.
Reamintim că legea bugetului de stat și legea bugetului de asigurări sociale pentru anul 2023 au trecut prin Parlament, în mai puțin de o săptămână de la aprobarea de către Guvern, cu vot pe 15 decembrie 2022.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.3417 secunde