Buletin agrometeorologic. Ploile recente nu au fost suficiente în Dobrogea

73
Buletin agrometeorologic. Ploile recente nu au fost suficiente în Dobrogea - agriculturamasinicamputilaje2-1371628038.jpg

Articole de la același autor

Potrivit buletinului agrometeorologic făcut public de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabil până pe 24 iunie, rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a regiunilor. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică și chiar extremă) se vor înregistra în sud - estul și local în sudul teritoriului agricol.
În cultura de porumb, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-50 cm va prezenta valori optime, apropiate de optim și satisfăcătoare, în aproape toată țara. Pe unele suprafețe agricole din Dobrogea, Muntenia și Oltenia se va semnala seceta pedologică moderată și izolat puternică.


Starea de vegetație a culturilor agricole
Potrivit buletinului agrometeorologic, pe fondul regimului termic din aer și sol mai ridicat decât în mod obișnuit, atât procesele de creștere și dezvoltare la speciile prășitoare, cât și cele de coacere și maturare la culturile de toamnă vor evolua mai intens, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, temperaturile maxime ridicate din aer vor determina ofilirea și răsucirea temporară a aparatului foliar la culturile prășitoare, îndeosebi în orele de amiază.
Culturile de toamnă (orz și grâu), funcție de data semănatului vor parcurge
înspicarea (80-100%), înflorirea (70-100%), maturitatea în lapte (30-100%) și
maturitatea în ceară (10-60%), cu o stare de vegetație pe ansamblu, bună. În sudul
țării, la orzul și orzoaica de toamnă ajunse la maturitatea tehnologică va fi posibilă
declanșarea lucrărilor de recoltare, spun specialiștii ANM.
Pe de altă parte, rapița din sudul, estul, centrul și nord-vestul țării se va afla în fazele de
dezvoltare a boabelor în silicve (90-100%) și maturitatea deplină (10-100%).


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4893 secunde